Smetaju vam podočnjaci?
0

Pet grešaka u ishrani koje uzrokuju natečenost i vrećice oko očiju

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Taman kada ste mislili da imate pod kontrolom raspored spavanja, vaše područje ispod očiju još uvijek ne može ili ne želi surađivati.

Možda se budite frustrirani kada vidite natečene vrećice ispod očiju. Nemojte se obeshrabriti. Osim spavanja, vaša ishrana može doprinijeti i problemima s kožom ispod očiju.

Ovih pet grešaka u ishrani može doprinijeti stvaranju vrećica ispod očiju.

Ne pijete dovoljno vode

Dehidracija također može uzrokovati zadržavanje vode u tijelu, što može dovesti do nadutosti. Pijte puno vode tokom dana kako biste pomogli svom tijelu da izbaci višak tekućine i da ostane hidrirano.

Jedite puno prerađene hrane

Prerađena hrana sadrži puno natrijuma, konzervansa i drugih sastojaka koji mogu uzrokovati upalu i natečenost. Konzumirajte ishranu bogatu cjelovitom hranom bogatom hranjivim tvarima, kao što su voće, povrće, cjelovite žitarice i nemasne proteine.

Unosite previše soli

Prerađena hrana je često bogata soli i prekomjerna konzumacija soli može uzrokovati zadržavanje vode u tijelu, što rezultira natečenošću lica i očiju. Da biste ograničili unos soli, kuhajte sa začinskim biljem i začinima umjesto soli i izbjegavajte prerađena i upakovana jela sa visokim sadržajem natrijuma.

Ne jedete dovoljno vlakana

Nije sve u tome šta ćete izrezati – ono što dodate takođe može mnogo pomoći. Dijeta s malo vlakana može uzrokovati zatvor i nadimanje, što može uzrokovati natečenost lica i očiju. Da biste promovirali dobru probavu i smanjili upalu, jedite puno hrane bogate vlaknima, uključujući voće, povrće, cjelovite žitarice i mahunarke.

Konzumirate previše šećera

Voliš slatko? Važno je držati slatke poslastice u umjerenim količinama, posebno ako ste zabrinuti za svoju kožu. Prekomjerna konzumacija šećera može dovesti do upale u tijelu, što može doprinijeti nadutosti i vrećicama za oči. Smanjite unos slatkih jela i pića u korist prirodnih zaslađivača poput voća ili meda.