Španski stručnjaci s Univerziteta Saragose izumili su pakovanje za hljeb i druge pekarske proizvode koje štiti od buđi do deset dana.
Radi se o kesi od voštanog papira koja sadrži šest procenata cimetova ulja, poznatog po jakom antimikrobnom djelovanju, izvještava agencija DPA.
Stručnjaci su ranije pokušavali zaštititi hljeb od buđi na razne načine - ultravioletnim zračenjem, sterilnim pakiranjem i hemijskim sredstvima, ali sve se to pokazalo manje djelotvornim od djelovanja cimetova ulja, koje sprečava razvoj 96 posto buđi.
Novi izum, koji nazivaju i aktivnim pakiranjem, neškodljiv je za zdravlje ljudi i prirodnu sredinu, naglašavaju španski stručnjaci.
Možda vas zanima
Rasplet u Championshipu
Rapsodija Begovićevog tima odlučila prvog putnika u Premiership, QPR izborio opstanak
"Kriza srednjih godina"
Holivudski glumac iznenadio promjenom imidža na crvenom tepihu: Pitaju se šta mu se desilo
Nedavno predstavila album
Esma Numanović čini ljepšu stranu bh. muzike: Vjerujem da će moje pjesme doći tamo gdje je potrebno
Vezani članci
Vrijedi probati
Pomoću ovog jednostavnog trika produžite vijek trajanja hljebu
Propali pregovori