Uvrstite ga u ishranu
70

Ovo voće smanjuje holesterol, možete ga kupiti u gotovo svim trgovinama

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Hrana koju unosimo ima veliki utjecaj na naše zdravlje. Također, pojedine namirnice smanjuju rizik od opasnih stanja, a među njima je i voće.

Konzumiranje voća je sastavni dio dobro balansirane ishrane, a ono je prepuno vitamina i vlakana. Među voćem ističe se crveno grožđe, koje se može naći u gotovo svakoj trgovini.

Alex Ruani, naučnica s londonskog univerziteta, smatra da crveno grožđe moglo bi pomoći u smanjenju holesterola i upala te ojačati imunitet.

"To su antioksidativni biljni spojevi. Crveno grožđe sadrži vrstu zvanu antocijanini, plavi pigment za koji se pokazalo da blagotvorno djeluje na zdravlje mozga, i resveratrol, za koji se pokazalo da ima protuupalni učinak i učinak protiv starenja", rekla je.

Antioksidansima, katehine i epikatehine, za koje se zna da smanjuju oksidativni stres u tijelu naročito je bogata kora i koštice crvenog grožđa.

"Detaljna studija iz 2023. otkrila je da jedenje tri porcije od 80 grama grožđa dnevno tokom dvije sedmice povećava razine korisnih bakterija i smanjuje one koje su potencijalno štetne. To znači da grožđe promiče zdraviji crijevni mikrobiom, koji je povezan s poboljšanom probavom, jačim imunitetom i smanjenom upalom", rekla je.

Ista studija pokazala je da grožđe smanjuje razinu LDL-a, ili lošeg holesterola, zbog količine vlakana koje sadrži.