Zdrav je i ukusan
39

Ovo su razlozi zbog koji biste trebali odmah početi jesti kikiriki puter

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Gubitak kilograma, prevencija raka dojke, smanjenje nesanice samo su neki od zdravstvenih benefita konzumacije kikiriki putera. Kikiriki puter pun je korisnih vitamina, minerala, zdravih masti i elemenata za kojima vaše tijelo žudi.

Prirodni proteini i prirodne masti u kikirikiju mogu značajno smanjiti rizik od raka dojke. Studija koju su radili Fondacija za istraživanje raka dojke i američki Nacionalni institut za zdravlje kaže kako svakodnevna konzumacija kikiriki putera ima pozitivan učinak na vaše tijelo, a posebno na vaše grudi. Dakle, ako niste alergični na njega dodajte ga u svoj jelovnik.

Kikiriki puter dobar je izvor proteina i vlakana. Ne mijenja nivo šećera u krvi i savršen je za mršanje. Konzumirajte dvije kašike, dva puta sedmično i smanjit ćete kilažu.

Također može pomoći u normalizaciji nivoa koritzola. Njegove zdrave masti, antioksidanti, željezo, magnezij, kalcij i vitamin C pomažu vam da nadoknadite nedostatak ovih elemenata u vašem tijelu, zbog čega ćete se osjećati bolje. Također, u kombinaciji s omiljenom grickalicom dobro će uticati na vaše raspoloženje.

Kikiriki puter potiče aktivnost mozga i pamćenje. Naime, vitamin E, cink, magnezij i niacin u kikirikiju potiču rad mozga. Vitamin E također je u stanju pojačati pamćenje, posebno kod starijih ljudi. Čak je otkriveno da pomaže u ublažavanju Alzheimerove bolesti.

Osim toga, odlična je hrana prije i poslije vježbanja. Njegove masti i ugljikohidrati dat će vam dovoljno energije da izdržite cijeli trening. Kikiriki puter bogat je kalijem koji igra ključnu ulogu u zdravlju mišića, kada je oporavak u pitanju.

Dobro svojstvo kalija koji se nalazi u kikiriki puteru je to što može sniziti krvni pritisak.

Još jedno nevjerojatno svojstvo kikirikijevog putera je što može smanjiti rizik od dijabetesa. Da, kikiriki sadrži puno masti, ali to su nezasićene masti i zdrave su za vas. Istraživanje koje je urađeno na Univerzitetu Harvard otkrilo je nevjerovatne rezultate, žene koje su redovno konzumirale kikirikijev puter imale su 21 posto smanjen rizik od dijabetesa u poređenju s onima koje ga nikad nisu jele.

Aminokiselina u kikirikiju, koja se naziva triptofan pojačava hormon spavanja melatonin i hormon sreće serotonin. To vas smiruje, usporava procese u tijelu i potiče dobar san.

Osim toga konzumacija kikirki putera može imati pozitivan učinak na fetus.