Uvrstite ih u prehranu
39

Ovih sedam proteina treba jesti svaki dan

N. C.
Proteini su ključni za oporavak stanica i tkiva, a pomažu i stabilizirati šećer u krvi i utažiti glad. U prehranu biste trebali uključiti kvalitetne, nemasne proteine kako biste učinkovito mršavjeli te ojačali i poboljšali cjelokupno zdravlje.

Na primjer, masni komadi mesa sadrže proteine, ali su istovremeno prepuni zasićenih masti, soli i drugih nezdravih sastojaka. Životinjski proteini sadrže devet aminokiselina koje se nazivaju esencijalnima jer su neophodne za gradnju proteina, hormona i neurotransmitera, a naša tijela ih ne mogu proizvesti, već se moraju unijeti hranom. Biljni izvori proteina također sadrže aminokiseline i mogu biti dio zdrave i raznolike prehrane.

Stručnjaci za prehranu sastavili su popis sedam najboljih visokokvalitetnih izvora proteina - biljnih i životinjskih.

Jaja

Prema dijetetičarki Julie Epton, jaja se smatraju najboljim proteinom.

"Jaja su zlatni standard jer imaju najviše aminokiselina. Po pitanju biološke vrijednosti, jaja imaju 100 bodova, a govedina 80. Samo protein sirutke ima viši rezultat - 104 boda", pojasnila je.

Prsa peradi bez kože

Pileća i pureća prsa idealni su za izgradnju, popravak i održavanje mišićne mase jer prirodno imaju malo zasićenih masti i soli. Prsa peradi bez kože dobar su izvor vitamina B, koji je neophodan za sintezu DNK, proizvodnju energije i zdravlje mozga, a sadrži i antioksidans selen, koji je važan za imunitet i zdravlje štitnjače.

Losos i srdela

Ove masne ribe bogate su bjelančevinama i prirodno imaju malo soli i zasićenih masti, a istovremeno su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina.

Visokokvalitetni biljni proteini

Neki biljni proteini sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, ali većina ne.

"Ako ste vegan ili vegetarijanac, jako je važno jesti raznoliku prehranu kako biste zadovoljili osnovne potrebe", kažu nutricionisti.

Tofu

Tofu je potpuni protein koji sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Izvrstan je izvor željeza i kalcija te je bogat izoflavonima, za koje se čini da pomažu u zaštiti od srčanih bolesti, osteoporoze i nekih vrsta raka.

Pistacija

Pistacija je jedan od orašastih plodova s najvećim sadržajem proteina. Također je dobar izvor vlakana i nezasićenih masti. Sva tri hranjiva sastojka u kombinaciji čine pistacije snažnim sredstvom za suzbijanje apetita koje vas može spriječiti da se prejedate.

Leća

Leći nedostaju esencijalne aminokiseline cistein i metionin, ali nemojte dopustiti da vas to spriječi da je uklopite u svoje obroke. Izvrstan je izvor biljnih proteina. Jedna šoljica osigurava oko 18 grama proteina i 15 grama vlakana za snižavanje kolesterola, što je gotovo trećina vaših dnevnih potreba za vlaknima.

"Ona je prepuna procijanidina i flavanola, koji su snažni antioksidansi s protuupalnim i neuroprotektivnim učincima", navode nutricionisti.

Svakako jedite raznolike biljne proteine kako biste opskrbili svoje tijelo svim esencijalnim aminokiselinama koje su mu potrebne.