Smanjite unos slatkiša
32

Ove namirnice zaustavljaju želju za šećerom

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Ljudi imaju urođenu želju za slatkišima. Jednostavni ugljikohidrati (poznati i kao šećeri) osvjetljavaju područja mozga koja oslobađaju endorfine ili hormone dobrog osjećaja.

Problem je što jedemo previše dodatog šećera. Prema nacionalnim podacima o potrošnji hrane, prosječna odrasla osoba trenutno pojede oko 17 kašičica (270 kalorija ili 68 grama) dodanog šećera svaki dan.

Američko udruženje za srce preporučuje da žene ograniče unos šećera na 6 čajnih kašika (100 kalorija ili 25 g) dnevno za žene i 9 čajnih kašika (150 kalorija ili 36 grama) za muškarce.

Istraživanja pokazuju da višak šećera može povećati rizik od gojaznosti, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, sistemske upale i mnogih drugih stanja. Jedna studija objavljena u Nutrition Research and Practice izvijestila je da su pojedinci koji su unosili veće količine šećera također imali veći rizik od negativnih zdravstvenih ishoda i smrti u usporedbi s onima koji su imali najmanje dodanog šećera u svojoj prehrani. Studija je također otkrila da prirodno slatka hrana, poput voća ne povećava zdravstvene rizike.

Sušeno voće

Sušeno voće je odlična opcija za uživanje umjesto da uzmete vrećicu gumenih ili drugih slatkiša bez esencijalnih nutrijenata. Osušeno voće osigurava sve korisne vitamine, minerale, vlakna i fitonutrijente svježeg, ali u intenzivnije slatkom pakovanju. Držite porcije sušenog voća pod kontrolom jer se kalorije mogu brzo zbrojiti. Na primjer, pet do šest sušenih kajsija ima oko 110 kalorija, dok tri svježe kajsije imaju oko 60 kalorija.

Tamna čokolada

Tamna čokolada je divan način da se borite protiv želje za nečim slatkim i čokoladnim u isto vrijeme. Tamna čokolada ima više razine kakaa, koji sadrži korisne antioksidanse koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska, poboljšavaju razinu holesterola i smanjuju ukupni rizik od srčanih bolesti. Potražite tamnu čokoladu koja sadrži najmanje 70 posto kakaa i uživajte u umjerenim količinama kako biste držali kalorije pod kontrolom.

Voće

Voće je prirodno slatko i može ugušiti vašu želju za šećerom. Prirodni šećer u bobičastom voću, jabukama, citrusima, grožđu i drugom voću zadovoljit će vašu želju za slatkim. Vlakna u voću će odgoditi probavu i apsorpciju ugljikohidrata tako da povećavaju vaše zadovoljstvo kako biste pobijedili žudnju.