Otkrivena formula za savršene palačinke

Klix.ba
11.2.2013. u 20:43
225
15
Otkrivena formula za savršene palačinke
225
Otkrivena formula za savršene palačinke
Naučnici i matematičari sa Univerziteta u Wolverhamptonu tvrde da su razvili matematičku formulu za pripremanje savršenih palačinaka.
U formuli 100 - [10L – 7F + C(k – C) + T(m – T)] / (S – E), L predstavlja broj ugrušaka u smjesi, F umijeće i sposobnost okretanja palačinaka koje se mjeri od 1 do 100, C ujednačenost smjese koja se mjeri od 0 do 10, k idealnu ujednačenost koja iznosi 5, T temperaturu tave, m savršenu temperaturu tave, S vrijeme koje je smjesa stajala prije nego je iskorištena, a E vrijeme koliko su spremni palačinci stajali prije nego su pojedeni, prenosi Daily Mail.

Lizzie Singleton, glasnogovornica lanca prodavnica Debenhams koji je objavio formulu, je objasnila: "Ova formula će uz savršenu tavu zaista dati savršene palačinke.

Što ste bliže ukupnom rezultatu od 100, to su palačinci bolji. Zlatno pravilo kaže da tava treba biti zagrijana na 190 stepeni Celzijusa, da u smjesi ne smije biti ugrušaka, da smjesa stoji 30 minuta prije korištenja i da se palačinci jedu odmah nakon što se naprave."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: