Cheesecake sa malinama
27

Osvježavajuća poslastica na zdraviji način

Piše: Maja Pilav
Iz Bistro Zdravo kuhinje Maja Pilav ovog mjeseca donosi recept za kremastu sirovu tortu sa okusom limuna i malina.

Objašnjeno u jednostavnim koracima da biste lako mogli pripremiti ovu slasticu kod kuće i počastiti se osvježavajućim sirovim cheesecakom bez glutena, bez laktoze i bez rafiniranog šećera.

Sastojci su sljedeći:

  • 12 kašika kokosa
  • 150 g oraha
  • 300 g indijskih oraščića namakanih sat vremena i 1 šaka sirovih indijskih oraščića
  • 25 g kakaa
  • 400 g svježih hurmi, odkoštenih
  • 180 ml i 1 kašika javorovog sirupa
  • 100 g malina, smrznutih
  • 4-5 limuna
  • malo vanilije

Prvo je potrebno pripremiti posljednji dio torte - mrvice od kokosa. U multipraktiku usitnite 7 kašika kokosa i 1 šaku indijskih oraščića. Potom im dodajte ribanu koricu pola limuna i 1 kašiku javorovog sirupa (nije nužno). Smjesu spremite sa strane dok pripremamo tortu. Mrvice je potrebno posuti po vrhu kada tortu završimo, a možete ih iskorisiti i za ukras prilikom serviranja.

Prvi sloj torte je čokoladni biskvit. Usitnite 150 g običnih oraha, 5 kašika kokosa i 25 g kakaa u multipraktiku, pa tome dodajte 300 g odkoštenih svježih hurmi. Procesirajte dok se hurme ne usitne. Smjesu prebacite u kalup promjera 20 - 23 cm u koji ste prethodno pripremili papir za pečenje (da bi kasnije bilo lakše izvaditi tortu iz kalupa). Utisnite smjesu u dno, čvrsto i ravnomjerno.

U blender ubacite 300 g indijskih oraščića. Ako ste ih prethodno namakali, sada ih procijedite i saperite pa ubacite u blender. Pridružite im 180 ml soka limuna, 180 ml istopljenog kokosovog ulja i 180 ml javorovog sirupa, malo vanilije u prahu (ako imate) i 50 ml vode (da pomogne blendanje). Izmiksajte u kremastu i jednoličnu smjesu. Potom od smjese izdvojite 250 ml bijele kreme za drugi sloj i rasporedite po čokoladnom biskvitu. Preostaloj kremi u blender dodajte po 100 g malina i hurmi te ismiksajte da dobijete voćnu kremu.

Kremu od malina stavite preko bijele kreme i ravnomjerno rasporedite. Po želji, ubacite pokoju malinu u kremu, pa pospite mrvice od kokosa po vrhu. Tortu smjestite u zamrzivač na barem tri sata ili preko noći. Prije rezanja odledite je sat vremena. Servirajte uz maline i mrvice od kokosa.

Ako sumnjate u svoje kulinarske vještine, dođite na pripremu torte uživo sa Mojom ove subote 12. decembra u 13:00 sati, u sklopu programa prvog Festivala zdravlja u organizaciji Bistroa Zdravo.

Na Bistro Zdravo Instagram i Facebook stranici možete pratiti novosti ili pronaći jednostavne recepte na Youtube kanalu kako biste zdravu hranu lako napravili sami.

Povežite se putem maila [email protected] ili telefona 060 3 48 28 38.