Gastro
111

Osvaja osmijehom i jelima: Vjekoslav Kramer je počeo kuhati sa tri i po godine

Piše: M. N.
Najpoznatiji kuhar u regiji Vjekoslav Kramer je omiljeno TV lice mnogih domaćica i kuhara. Gledaoce osvaja svojim osmijehom i pozitivnom energijom, a goste specijalnim jelima koja pravi s mnogo ljubavi i originalnosti. U intervjuu za Klix.ba otkrio je kako je umjesto glumačke izgradio kulinarsku i medijsku karijeru.

Rođeni Travničanin koji živi na relaciji Zagreb-Sarajevo počeo je kuhati sa samo tri i po godine. Majka mu je otišla na liječenje u Švicarsku, a on je ostao sam sa sestrom i ocem koji je znao praviti samo prženice.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Oduvijek sam bio mala poguzijica koja voli jesti. Dosadile su nam prženice i moja sestra Ivana je rekla kako bi htjela supu. Tada su mi stavili stolicu pored šporeta i govorio sam im šta da mi dodaju. Vidio sam kako mama pravi griz noklice i vjerovatno su gledaoci vidjeli kako su mi one bolne i da još eksperimentišem s njima. Supa je bila dobra samo što sam ja stavio prvo nekoliko kašika griza pa razbio jaje. Ispalo je poširano jaje u gustoj supi od griza, ali bila je super. Ivana nije znala, imala je četiri i po godine, ali bilo joj je bitno da je toplo i na kašiku, a tata je bio ponosan što sam nešto skuhao", rekao je nasmijani Vjeko.

Od tada su mu uzori baka i mama. S vremenom su svi shvatili da voli kuhati i, mada je bilo čudno gledati dijete kako se igra sa šerpama i poklopcima, dozvolili su mu to i podržali ga.

"Dozvolili su mi da se igram i evo igram se 40 godina", kazao je kroz smijeh.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Vjeko je profesionalni kuhar i voditelj emisija o kuhanju na OBN-u (Lonci i poklopci i Domaće je domaće) koji ima zvanje majstora kuharstva. Postao je poznat u cijeloj regiji nakon učešća u emisiji "Tražimo hrvatskog Golog kuhara" gdje je pobijedio među 800 kandidata. Iako će svi reći da kuha savršeno, ističe kako se još uvijek trudi kopirati i slijediti majčinu, bakinu i tetkinu kuhinju, koje su mu najveći uzori.

"Smatram da su svi odrasli na maminoj i bakinoj kuhinji. Muškarci su skloniji takmičenjima i možda je to razlog zbog čega ispada da muškarci bolje kuhaju, a rijetko kuhaju kući. većinom prave roštilj uz koji se može popiti pivo, ali uvijek je žena ta koja začini meso, napravi salatu, sataraš, ispeče hljeb i obavi kupovinu. To je zanimljiva simbioza. Ako mogu birati uvijek ću radije izabrati mamino, tetkino i bakino jelo. Da moj tata kuha?! Ne daj Bože (smijeh)", rekao nam je Vjeko.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Poznat je po tome da voli eksperimentisati sa začinima, a upravo su začini ti koji daju specifičnost jelu te djeluju poput afrodizijaka.

"Hrana je afrodizijak, ko ima hrabrosti igrati se sigurno i zavede svojom hranom. Ja mislim da jesam hrabar. Radi se o specijalnim ručkovima. Ljudi često traže da im kuham, a ja im kažem da se moramo bolje upoznati da bih dobio tu inspiraciju da počnem kuhati za nekoga i da znam šta voli. Ali, treba znati čime se igraju i ko im dolazi. Jer neko je alergičan na neke stvari. Vanilija je dokazani afrodizijak i sve što je prepuno vitaminima u određeno doba godine i još sve serviraš na lijep način. Naravno, moraš imati osmijeh", naglasio je Vjeko.

Kao tajni sastojak ističe ljubav. Mnogo ljubavi. Smatra da čovjek mora voljeti kuhati i voljeti ljude za koje kuha da bi to bilo uspješno, u suprotnom, ističe, kuhanje postaje pakao.

"Treba otići u kupovinu, pripremiti sve i ispeći, što je dugotrajan proces. Treba imati vremena za to. A da bi odvojio vrijeme moraš ili voljeti te ljude ili biti strastveni kuhar koji je spreman nakon radnog vremena odvojiti vrijeme za kuhanje. To opet donosi dosta druženja, gledanja filmova i serija, hobija... Kuhanje mora postati hobi, a to definitivno zahtijeva ljubav", rekao je Vjeko.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Mnogi regionalni i evropski mediji nazivaju ga regionalnim Jamiejem Oliverom, što smatra velikim komplimentom.

"Vjerovatno se radi o tome da sam ja počeo karijeru na Novoj TV u Hrvatskoj, u emisiji 'Tražimo hrvatskog Golog kuhara', a tada je Jamie Oliver imao svoj show "Naked Chief" u kojem je ogolijevao recepte. Moja pokojna baka se uplašila kada sam počeo s tim i rekla: 'Nećeš valjda kuhati go?' (smijeh). Svako od nas ima nešto posebno. Gordan Ramsey mi je zanimljiviji kuhar jer je eksplozivan (trčanje, vikanje), dok je Jamie uvijek fin i pristojan, barem na TV-u. Kuhanje je stresan posao, pogotovo restoransko gdje se radi o gladnim ljudima koji očekuju brzinu i da je to sve onako kako su zamislili. Volim pogledati sve kuharske emisije, sviđa mi se Nigella i nova Portugalka, ali i dalje su mi najveći uzor baka, mama i tetka", kazao je Vjeko.

Često putuje i na tim putovanjima se trudi naučiti nešto novo. Voli se usavršavati i napredovati, a uz njegov entuzijazam i pozitivnu energiju uspjeh je zagarantovan.