Gastro
308

Osamnaest novih mladih kuhara i kuharica certificirano u Centru GastroID

U srijedu, 11. februara 2015. godine, u Centru za obuku za zanimanja u gastronomiji i ugostiteljstvu GastroID u Krivoglavcima u Vogošći uručeni su certifikati za polaznike/ice prvog stepena za zanimanje kuhar/kuharica.

Kroz ovu obuku u trajanju 160 sati, osamnaest osoba obučeno je za zanimanja u gastronomiji, čime je bosanskohercegovačka kulinarska scena dobila novi mladi profesionalni kadar, konkurentan na tržištu poslova u Bosni i Hercegovini. Četvero učesnika/ica obuke bili su stipendisti kompanije ToFi pri kojoj GastroID i djeluje, a za šestero obučenih omogućena je praksa u eminentnim bh. ugostiteljskim objektima.

Centar za obuku za zanimanja u gastronomiji i ugostiteljstvu GastroID pokrenula je kompanija ToFi 2013. godine uz pomoć Švicarske agencije za razvoj i saradnju SDC kroz projekt Prilika Plus (Skills For Jobs). Projekt „GastroID“ uspješan je pokazatelj realizacije napora Prilike Plus da uz pomoć različitih kompetentnih lokalnih bh. partnera poput kompanije ToFi unaprijedi kapacitete i ojača odnose pružalaca obuka i poslodavaca u cilju poboljšanja zapošljivosti aktivne radne snage u Bosni i Hercegovini. Osam osoba koje su prošle kroz edukaciju u Centru GastroID dobili su zaposlenja u sektoru ugostiteljstva/gastronomije.

Ovo je ujedno i III generacija obučenog novog radnog kadra od početka rada Centra GastroID koji djeluje pri bh. kompaniji “ToFi”, a trenutno još petnaest osoba pohađa II stepen za zanimanje kuhar/ica. Edukacija se sastoji od ukupno tri stepena obuke, a pored zanimanja kuhar/ica, Centar nudi obuke i za poslastičare/ke, dok se u sljedećem mjesecu najavljuju profesionalne obuke i za zanimanja u ugostiteljstvu (barmeni/ice, sobarice). Za više informacija o narednim obukama moguće se informirati na stranici www.gastroid.ba.