Performans u Ferhadiji
0

"Okreni novi list, postani vegetarijanac"

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U subotu, 30. maja, s početkom u 13 sati, u Ferhadiji, pored Trga Alije Izetbegovića, Prijatelji životinja u BiH održat će promociju zdrave vegetarijanske ishrane, kako bi se građani upoznali s prednostima zdravih, bezmesnih jela i namirnica.

U okviru promocije će se održati performans, u kojem će aktivisti obučeni u kostime, slikovito prikazati negativan učinak mesne ishrane na zdravlje čovjeka i na životnu sredinu.

Zdravstveni razlozi za bezmesnu prehranu su brojni, navode Prijatelji životinja BiH, a najvažniji su prevencija raznih oboljenja poput raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i pretilosti. Vegetarijanci imaju 20% nižu stopu smrtnosti od svih oboljenja, žive duže i ne razbolijevaju se često, javljaju iz Udruženja Prijatelji životinja u Bosni i Hercegovini.

Radi taloženja pesticida, teških metala i ostalih otrova iz krme u tijelu životinja dolazi do koncentracije pesticida čak do 14 puta više u mesu i 5,5 puta u mliječnim proizvodima, u odnosu na povrće.

Uzrok osteoporoze (gubitak kalcija iz kostiju) u velikoj mjeri je sadržaj sumpora u mesu i protein casein u mlijeku koji uzrokuje gubitak kalcija putem urina. Države u kojima se najviše koriste mesni i mliječni proizvodi imaju najveći stepen oboljelih od osteoporoze i drugih bolesti kostiju. Neke od bolesti za koje se zna da je mesna prehrana većinski uzročnik su: visoki krvni tlak, bolesti srca, problemi s cirkulacijom, reumatizam, kostobolja, neurodermatitis, te neke vrste raka.

Sve je više ljudi koji iz suosjećanja prema patnjama životinja odbacuju meso. Osnova etičkog vegetarijanstva je spoznaja da ostala živa bića imaju osjećaje i da su njihovi osjećaji isti našima, kao i nepobitna činjenica da meso nije potrebno u ljudskoj prehrani, stoji u saopštenju te se dodaje da broj vegetarijanaca u svijetu svakim danom raste, pa tako i u Bosni i Hercegovini.

Prijatelji životinja u BiH pozivaju sve građane da ne oklijevaju s prelaskom na nenasilan način ishrane, da na taj način svako godišnje spasi preko 280 životinja, planetu Zemlju od dodatnog zagađenja, svoje zdravlje i zdravlje drugih ljudi.