Festival rakije
72

Održan šesti "Spirit Fest Sarajevo", posjetioci degustirali proizvode više od 40 izlagača

Klix.ba
Šesti Internacionalni festival žestokog pića i rakije "Spirit Fest Sarajevo" sinoć je upriličen u dvorani "My Facea", gdje su mnogobrojni posjetioci degustirali vrhunske proizvode više od 40 izlagača iz BiH i zemalja Evrope.

Predstavnici destilerija i zastupnika svjetskih poznatih brendova žestokog pića prenijeli su iskustva u primjeni novih tehnologijskih dostignuća u proizvodnji pića.

Uz konzumiranje rakije, na festivalu su bile ponuđene bogate gastronomske delicije. Izlagači su istakli da je ovo odlična prilika da posjetioci iz prve ruke okuse bh. prozvode, a proizvođači da ih ponude.

"'Spirit Fest Sarajevo' je pokazao da je okrenut onima koji posluju u turizmu, a ostvaruju dobit prodajom rakija i prehrambenih proizvoda. Drago mi je i što smo uspjeli u našoj primarnoj namjeri da na međunarodnom nivou dokažemo kako se od autohtonog voća sa područja BiH prave proizvodi svjetskog kvaliteta", kazao je direktor Festivala Dejan Radović.

Ukupno 118 uzoraka se takmičilo u kategorijama rakije od voća, rakije od grožđa, specijalne rakije i likeri, a po šesti put upriličena je dodjela priznanja za najbolje ocijenjene rakije.

Stručni žiri kojeg su sačinjavali predsjednica komisije Nermina Spaho, Milenko Blesić i Mirela Smajić nije imao lagan zadatak.

Velike zlatne plakete su osvojili:

  • Hubert Destilerija 1924 u kategoriji rakija od voća za proizvod "Jabuka"
  • Zvečevo u kategoriji rakija od grožđa za proizvod "Loza",
  • Destilerija Tok u kategoriji specijalnih rakija za proizvod "Stom Travarica"
  • Hepok u kategoriji likera za proizvod "Tenelija Liker Suha Smokva"

Certifikat za najbolji dizajn ambalaže i nagrada od 500 eura dodijeljena je podrumu Vukoje.

Takođe su ispred organizacije dodijeljene i pojedinačne zlatne, srebrene i bronzane plakete za izlagače koji su dostavili uzorke za ocjenjivanje.

Za najlokera ovogodišnjeg "Šestog Spirit Festa Sarajevo" proglašen je Daniel Zeljković koji je izrazio zadovoljstvo zbog ukazane prilike da učestvuje na međunarodnom festivalu i osvojenog nagradnog fonda koji su obezbijedili hotel Termag, rakija Underberg, kompanija Orbico beauty i galerija Ognjište.

"Spirit Fest Sarajevo" ubraja se među najveće distillery događaje, koje je podržala Vanjskotrgovinska komora BiH. Posjetiocima je dodatno zadovoljstvo priredio je nastup Epic Banda.