{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od male "mafinerije" do čudesnih 3D torti: Amar i Tarik napustili poslove i napravili vlastiti brend

2.12.2018. u 21:32
576
86
Od male "mafinerije" do čudesnih 3D torti: Amar i Tarik napustili poslove i napravili vlastiti brend
576
Od male "mafinerije" koju su prije dvije godine pokrenuli Amar Pecar i Tarik Demirović nastala je radionica "Slatki Budžak" u kojoj ovaj dvojac kreira bajkovite torte koje predstavljaju prava umjetnička djela. Tada ni slutili nisu da će izradu figurica od fondana dovesti do savršenstva i da će u rekordnom roku postati prepoznatljiv brend.
"Tanka je linija između hrabrosti i ludosti", kažu Amar i Tarik koji su napustili poslove za koje su se školovali i hrabro krenuli u novi biznis.

"Od svakog prethodnog posla nosimo jedan dio iskustva koje je možda i bilo ključno za uspjeh samog Slatkog Budžaka, ali ne kajemo se nikada što smo danas tu gdje jesmo. Nekako nas u društvu uče da samo pratimo i uklapamo se u socijalne norme - školujemo se, završimo fakultet, dobijemo posao i tako radimo u nekoj kompaniji cijeli život sretni ili ne. Mi smo znali da nismo dio te priče i da ćemo napraviti od sebe nešto više te raditi ono što nas čini sretnim", rekli su nam momci iz Slatkog Budžaka.

Od ideje do realizacije



Sve je, pričaju nam, krenulo veoma spontano. Amar je često pravio slastice za cijelo društvo te je jednog dana došao na ideju da bez obaveza počne izrađivati cupcakese.

"S obzirom na to da smo obojica radili za druge, planirali smo da to bude onako jedna usputna priča. Počeli smo veoma skromno, bez previše ulaganja i ideje da to bude jedna velika priča što je postalo danas. Jasno, stvari i nisu bile onakve kakve smo planirali, nego puno bolje pa smo bili jedno vrijeme malo u šoku kakav smo odziv imali od samog početka. Posao je počeo munjevito i nismo više mogli da stignemo raditi to paralelno, nego je bilo vrijeme da se time počnemo baviti ozbiljno", ispričao nam je Amar.

Tada su uložili novac u opremu, sastojke, pakovanja i sve što je bilo potrebno da se pokrene jedan manji posao. Neprospavane noći, konstantne edukacije, zalaganje, mukotrpan rad i trud koji su uložili u ovaj posao rezultirali su uspjehom. Na njihovom putu ka vrhu ogromnu ulogu imala je činjenica da nikada nisu pristajali na kompromise kada je riječ o kvalitetu, izgledu, fotografijama i svemu što ima veze sa Slatkim Budžakom.

"Željeli smo da radimo najbolje što znamo ili nikako. Ponosni smo što smo kroz Slatki Budžak i mi postali brend pa nas ljudi prepoznaju i zaustavljaju na ulici da nam se zahvale ili da nas jednostavno pozdrave. Nismo ni sanjali da ćemo postati ovako popularni, ali nakon prvih nekoliko mjeseci postojanja smo shvatili da će ovo biti jedna dobra priča koju samo moramo voditi do vrha. Smatramo da još uvijek nismo na vrhu iako za nas već znaju i u Srbiji i Hrvatskoj, ali dok se ne proširimo na ta tržišta ne smatramo to nekim posebnim uspjehom", rekao je Tarik.

Svakodnevnom edukacijom i vježbom do savršenstva



Ističu kako u ovom poslu nema stagniranja te kako svakodnevno uče nove stvari kojima svoje poslovanje dižu na viši nivo. Od prvog dana vode računa o svakoj, pa i najmanjoj sitnici i teže da njihovi proizvodi budu blizu savršenstva, a priznaju da ponekad budu iznenađeni finalnim proizvodom.

"Nažalost, kod nas postoji neka čudna percepcija da se to sve radi onako iz kalupa i da kreacije koje mi radimo nije teško napraviti. Većina ljudi ne zna da je za jednu zahtjevniju figuricu potrebno minimalno 2-5 sati rada i to bez bilo kakvih dodatnih dekoracija te da se sve radi ručno. Na to sve tek ide pečenje torte, hlađenje, dekoracija itd. Ponekad i ne možemo naplatiti koliko je stvarno uloženo vremena i truda, ali radimo na principu da neke stvari uradimo lakše, neke teže pa se sve na kraju izbalansira. Nekako još uvijek ljudi ne razumiju da se ne naplaćuje samo torta kao slastica, nego i vrijeme koje se provede u izradi dekoracija i njenom ukrašavaju, jer mi smatramo da prvo trebaju uživati oči pa tek onda da se proba kako je to ujedno i ukusno", rekao je Amar.

Na pitanje da li im se nekad dogodi da nešto ne uspije, zagori ili da jednostavno nisu zadovoljni izgledom određene slastice odgovaraju sa "skoro svaki drugi dan" i dodaju da je to sasvim normalan dan u jednoj slastičarskoj kuhinji.

"Ne ide sve uvijek po planu, možete to vidjeti i u ovim emisijama na TV-u u kojima i najveći profesionalci naiđu na 'kvrgavu cestu'. Najmanje nam se desi da nešto zagori, ali često se dese neke situacije koje dodatno donesu pritisak da se taj dan sve završi kako treba, a imate jednostavno i dana kada ste posebno smotani i kada vam ništa ne ide od ruke. U tom slučaju se moramo posebno potruditi da uradimo najbolje što možemo i da kvalitet ne trpi. Kada nešto nije kako treba mi najčešće sve bacimo i krenemo ponovo, jer teže je popraviti nešto što ne valja nego krenuti ispočetka", pojasnili su.

Dokaz su da se rad i trud uvijek isplate te da vrijedi slijediti vlastite snove.

"Ne treba se niko zavaravati da je privatni posao biti 'gazda'. Privatni posao je sušta suprotnost, jer posao mora postati vaš kompletan život i čim skinete pogled s njega nešto krene nizbrdo. Međutim, na kraju dana ultimativna nagrada je kada znate da ste nešto dobro napravili. Danas imate puno programa za finansijsku potporu novih biznisa kroz koje možete realizovati svoje ideje, možda ćete biti uspješni, a možda nećete, puno toga zavisi od vašeg zalaganja, ali i kako se sve na kraju položi, tako da, budite spremni preuzeti rizik. Jedino tako ćete znati da ste stvarno živjeli svoj život", rekao je Tarik.

U narednom periodu planiraju proširiti svoj rad i početi izradu tzv. art torti koje će biti potpuno drugačije od ovih koje su u trenutnoj ponudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: