{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ocjenjivana vina koja će biti izložena na Mostarskom sajmu, u konkurenciji i jedno za kraljevsko vjenčanje

19.3.2018. u 18:11
12
22
Ocjenjivana vina koja će biti izložena na Mostarskom sajmu, u konkurenciji i jedno za kraljevsko vjenčanje
12
Ocjenjivana vina koja će biti izložena na Mostarskom sajmu, u konkurenciji i jedno za kraljevsko vjenčanje
Foto: Klix.ba
Hercegovačka vina su sve bolja i bolja, jedan je od zaključaka današnjeg ocjenjivanja vinskih uzoraka pristiglih na 21. Međunarodni privredni sajam u Mostaru. Ocjenjivanje je vršila međunarodna komisija sastavljena od vrsnih enologa iz cijele regije.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Profesor Bernard Kozina je predsjedavao komisijom koja je birala najbolje između blizu sto pristiglih uzoraka crnih i bijelih vina iz Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske

"Ocjenjivanje vinskih uzoraka u okviru Mostarskog sajma još jednom je pokazalo da Hercegovina doista proizvodi vina respektabilne kvalitete. Ponovit ću svoj stav, hercegovačka vina sve su bolja i bolja i taj trend je nezaustavljiv, odnosno nema nikakvih negativnih pokazatelja i tendencija u proizvodnji vina", kazao je profesor Kozina, nakon što je probao vina iz berbi 2016. i 2017. godine.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba


Kvalitet hercegovačkih vina ima mjesto na svjetskom tržištu, posebno kada se pogleda potencijal ovog područja.

"Onog na što sam ranije bez ikakvog suzdržavanja javno ukazivao - problem nedovoljnog znanja i skromna opremljenosti tehnikom i tehnologijom u podrumima, danas zasigurno nema. Nekoliko manjih proizvođača definitivno se etabliralo i postiglo takav nivo kvalitete da zaista mogu biti na ponos ovom području koji je bogomdano za vinogradarsku proizvodnju. Njihovi proizvodi, osim na domaćem, mogu naći mjesto i na zahtjevnom međunarodnom tržištu", kazao je Kozina.

Vina su ocjenjivana po ustaljenoj metodi 100 pozitivnih bodova Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV) koja je prihvaćena u cijelom svijetu.

Prema pravilniku ocjenjivanja Mostarskog sajma, vinski uzorci čija prosječna ocjena bude iznad 90 bodova, od 100 mogućih, dobijaju veliku zlatnu medalju. Zanimljivo je da se među uzorcima našlo i vino koje će biti posluženo na vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle.

"Iločki podrumi cijelo stoljeće imaju veze s britanskim dvorom. Analize su zabilježile da su iločka vina doista posluživana na vjenčanjima članova kraljevske porodice i kako se ta tradicija ne bi prekinula, i za ovo prinčevsko vjenčanje prije dvadesetak dana opremljene su određene količine vina koje će se tamo posluživati", potvrdio je profesor Kozina.

Imena pobjednika bit će poznata i uskoro objavljena na web stranici Mostarskog sajma, dok će priznanja vinarima biti uručena u okviru Sajma privrede u Mostaru, 11. aprila 2018. Mostarski sajam održat će se od 10. do 14. aprila 2018., a zemlja partner je Republika Srbija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: