Vrhunski kvalitet
12

Ocjenjivana vina koja će biti izložena na Mostarskom sajmu, u konkurenciji i jedno za kraljevsko vjenčanje

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Hercegovačka vina su sve bolja i bolja, jedan je od zaključaka današnjeg ocjenjivanja vinskih uzoraka pristiglih na 21. Međunarodni privredni sajam u Mostaru. Ocjenjivanje je vršila međunarodna komisija sastavljena od vrsnih enologa iz cijele regije.

Profesor Bernard Kozina je predsjedavao komisijom koja je birala najbolje između blizu sto pristiglih uzoraka crnih i bijelih vina iz Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske

"Ocjenjivanje vinskih uzoraka u okviru Mostarskog sajma još jednom je pokazalo da Hercegovina doista proizvodi vina respektabilne kvalitete. Ponovit ću svoj stav, hercegovačka vina sve su bolja i bolja i taj trend je nezaustavljiv, odnosno nema nikakvih negativnih pokazatelja i tendencija u proizvodnji vina", kazao je profesor Kozina, nakon što je probao vina iz berbi 2016. i 2017. godine.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kvalitet hercegovačkih vina ima mjesto na svjetskom tržištu, posebno kada se pogleda potencijal ovog područja.

"Onog na što sam ranije bez ikakvog suzdržavanja javno ukazivao - problem nedovoljnog znanja i skromna opremljenosti tehnikom i tehnologijom u podrumima, danas zasigurno nema. Nekoliko manjih proizvođača definitivno se etabliralo i postiglo takav nivo kvalitete da zaista mogu biti na ponos ovom području koji je bogomdano za vinogradarsku proizvodnju. Njihovi proizvodi, osim na domaćem, mogu naći mjesto i na zahtjevnom međunarodnom tržištu", kazao je Kozina.

Vina su ocjenjivana po ustaljenoj metodi 100 pozitivnih bodova Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV) koja je prihvaćena u cijelom svijetu.

Prema pravilniku ocjenjivanja Mostarskog sajma, vinski uzorci čija prosječna ocjena bude iznad 90 bodova, od 100 mogućih, dobijaju veliku zlatnu medalju. Zanimljivo je da se među uzorcima našlo i vino koje će biti posluženo na vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle.

"Iločki podrumi cijelo stoljeće imaju veze s britanskim dvorom. Analize su zabilježile da su iločka vina doista posluživana na vjenčanjima članova kraljevske porodice i kako se ta tradicija ne bi prekinula, i za ovo prinčevsko vjenčanje prije dvadesetak dana opremljene su određene količine vina koje će se tamo posluživati", potvrdio je profesor Kozina.

Imena pobjednika bit će poznata i uskoro objavljena na web stranici Mostarskog sajma, dok će priznanja vinarima biti uručena u okviru Sajma privrede u Mostaru, 11. aprila 2018. Mostarski sajam održat će se od 10. do 14. aprila 2018., a zemlja partner je Republika Srbija.