Samo nekoliko poteza
14

Očistite i filetirajte ribu brzo i jednostavno uz pomoć japanske tehnike

Klix.ba
Jedan od iritantnijih poslova tokom pripremanja ribe je čišćenje i filetiranje, pogotovo ukoliko u tome niste spretni. Čišćenje i filetiranje ribe trebate uraditi prije pripreme, a japanskom tehnikom trebat će vam samo nekoliko minuta.

Na početku se postarajte da noževi kojima ćete čistiti ribu budu veoma oštri. Ribu stavite na dasku. Ukoliko ribu ne mislite soliti, odstranite joj krljušt. Zarežite je ispod glave i potom razrežite sve do repa. Odstranite joj svu utrobu. Potom isperite unutrašnjost i uklonite sve crne dijelove koji su neprijatnog okusa.

Nakon što ste očistili unutrašnjost ribe, uklonite joj glavu. Zatim je vrlo oštim nožem zarežite od početka do repa. Gledajte da je režete do kostiju i cijelom dužinom s obje strane te je tako prepolovite na dva dijela.

Potom skinite središnju kost na kojoj bi trebalo ostati vrlo malo mesa. Zatim skinite i trbušne kosti ribe, koje lagano zarežete nožem i odvojite ih od fileta. Nakon toga, ukoliko je riječ o većoj ribi poput lososa filete možete rezati i na tanje dijelove.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Ukoliko radite s manjim ribama poput pastrmke ili skuše trebat će vam i pinceta da otklonite sitne koščice. Prije nego počnete filetiranje ne zaboravite ribu dobro osušiti.