Hranjiv sastojak
6

Nemojte zanemariti zelene vrhove na mrkvi, napravite od njih argentinski sos

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zeleni vrhovi mrkve su izuzetno hranjiv dodatak jelima koji se može koristiti kao zamjena za razne vrste biljaka zbog čega ih ne trebate zanemariti u vašoj kuhinji, savjetuju kulinarski stručnjaci.

Brojni restorani širom svijeta koriste vrhove mrkve za dekoraciju jela. Vrhovi imaju blago gorak okus pa ih je poželjno kombinirati s drugim biljem ili provući kroz sok od limuna ili ocat prije serviranja.

Nakon branja mrkve, dugački zeleni listovi budu prašnjavi pa ih je potrebno namočiti u zdjeli sa mnogo vode, isprati i ocijediti.

Kako biste iskoristili zelene vrhove mrkve, britanski kuhar Tom Hunt savjetuje da napravite zeleni sos u argentinskom stilu. Ovaj sos možete servirati uz tjesteninu, povrće ili meso.

Za pripremu sosa potrebno vam je nekoliko mrkvi sa vrhovima, 20 grama sitno isjeckanog peršuna, dvije kašike sušenog ili sitno isjeckanog origana, dva čehna bijelog luka, prstohvat čilija, osam kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja, tri kašike crvenog vinskog octa, sol i biber.

Sve ove sastojke izmiješajte i dobili ste argentinski sos koji može stajati u frižideru od jedne do dvije sedmice.