Popularno jelo
10

Napravite slatko-slanu bolivijsku empanadu

Klix.ba
Empanada saltena je jelo punjeno govedinom, svinjetinom ili piletinom pomiješanom u slatkom, lagano začinjenom umaku od maslina, grožđica i krompira. U nekim restoranima možete naručiti čak i vegetarijanski saltenas.

Da biste napravili ovo bolivijsko jelo, potrebno vam je:

430 grama brašna So 100 grama putera 100 mililitara vode 2 glavice crvenog luka 4 glavice mladog luka Prah od paprike Biber Čili 430 grama odreska

1 skuhano jaje 50 grama zelenih maslina

Priprema:

Brašno istresite u posudu, zatim dodajte prstohvat soli i puter.

Ulijte vodu i mijesite dok ne napravite gustu smjesu.

Izvaljajte tijesto pmoću oklagije, te sa kalupom izrežite tijesto koje ćete kasnije oblikovati u empanadu.

Istopite puter na tavi, te kada se ugrije dodajte luk i dinstajte ga na laganoj vatri.

Dodajte mladi luk, prah od paprike i sol, te dinstajte dok ne poprimi drugu boju. Zatim dodajte biber i čili.

Dodajte kockice odreska i miješajte dok se ne iskuha.

Zatim sve istresite u posudu i pomiješajte sa jednim kuhanim jajetom i maslinama.

Ovu mješavinu zatim raspodjelite na jednake dijelove i ubacite u tijesto, oblikujte empanadu i stavite da se peče deset minuta na 220 stepeni.