Tradicionalna pogača
17

Napravite focacciu s maslinama i paradajzom i unesite dašak Italije u svoju kuhinju

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Da je jednostavno često i najbolje, dokazuje foaccia - tradicionalna italijanska pogača zalivena maslinovim uljem koja korijene vuče s područja između Barija i Bologne, iako je najčešće povezujemo s Ligurijom.

Slanoj i hrskavoj korici teško je odoljeti, naročito kada je kombinujete s maslinama, cherry paradajzom i ruzmarinom. Dobra vijest je da focacciu možete veoma lako pripremiti i kod kuće.

Potrebno vam je 500 gr brašna, prstohvat soli, 300 ml mlake vode, 50 ml maslinovog ulja, mala kašika šećera i pakovanje suhe germe/kvasca.

U mlaku vodu dodajte sećer, so i kvasac. Promješajte pa nakon 5 minuta dodajte brašno i ulje. Mijesite sve dok se ulje ne sjedini s tijestom pa ostavite da miruje 2 sata.Nakon toga tijesto stavite na radnu površinu koju ste prethodno posuli brašnom (tijesto možete podijeliti na dva dijela ili napraviti jednu veliku pogaču).

Oklagijom razvijte tijesto debljine 2 cm i stavite a u pleh za pečenje. U tijesto utisnite sve što želite (masline, paradajz, ruzmarin...) i ostavite da miruje 30 minuta. Nakon toga stavite u rernu zagrijanu na 180 stepeni i pecite 30-40 minuta.

Slične recepte možete pronaći na blogu Harry Coopers Food kojeg vodi food blogger Hajrudin Šišić.