Dan posta i opskrbe
455

Muslimani obilježavaju Dan ašure uz nezaobilaznu pripremu istoimene poslastice

Piše: E. M.
Ašura (Foto: E. M./Klix.ba)
Odabrati od 7 do 77 (neparni broj) namirnica za pripremu (Foto: E. M./Klix.ba)
Desetog dana islamskog mjeseca muharrema obilježava se Dan ašure ili Ašura. Ovo je ujedno i najdragocjeniji dan u ovom mjesecu koji se veže za islamsko vjerovanje, ali i dan u kojem se sprema istoimeno jelo.

Prema islamskom vjerovanju na Dan ašure poslanik Musa a.s. je s Izraelcima prošao kroz Crveno more te je poslanik Nuh a.s. sa svojom arkom završio plovidbu nakon velikog potopa.

Poslanik Nuh je nakon izlaska s barke pripremio jelo za sve ljude na barci, a poslanik Muhammed a.s. je kazao da ko opskrbi svoju porodicu na Dan ašure da će i njega Allah opskrbiti tokom čitave godine. Upravo zbog toga, Hasiba Babić iz mjesta Stranjani kod Zenice pripremila je ašuru za svoje članove porodice.

“Ašura se u mojoj familiji priprema još od moje majke koja je pripremala s onoliko namirnica koliku su prilike tada dozvoljavale. Nekada nemate suhog voća, grožđica i sličnog pa su ljudi pripremali od tri namirnice kao naprimjer od graha, pšenice i suhih šljiva. Ja sam za svoju familiju pripremila ašuru po tradicionalnoj recepturi koja se godinama praktikuje te sam dodala još smokve, bademe.. Najbitnije je da je broj namirnica neparan”, kazala je Babić.

Sve namirnice se prvo očiste i pripreme za kuhanje, zatim se stave u šerpu te se dodaje vode koliko je potrebno dok se ne raskuha sve što ste izabrali za ašuru. Nakon toga, kada ašura bude spremna, po potrebi se može ukrasiti bademima, narom, orasima i drugim namirnicama koji može biti od 7 do 77.

Na Dan ašure muslimanima je propisan post o čemu govori praksa i hadisi poslanika Muhammeda a.s., a osim Dana ašure koji nastupa večeras s akšam namazom i traje do sutra, preporučuje se i post devetog i jedanaestog dana mjeseca muharemma.