Slane minijature
19

Mini hot dog muffini idealni su za doručak i druženje s prijateljima

E. Sk.
Ako ste ostali bez ideje šta biste mogli doručkovati ili čime biste mogli dočekati prijatelje na kafi, mini hot dog muffini su idealno rješenje.

Prave se s kukuruznim brašnom, savršeni su uz jogurt i da ublaže onu kasnu glad koju svi ponekad osjetimo. Osim toga, jednostavniji su i brži za napraviti od hrenovki u tijestu, a okus je jednako dobar, blago pikantan i aromatičan.

Sastojci:

200 grama kukuruznog brašna 200 grama glatkog bijelog brašna 1 kašičica soli 1 prašak za pecivo 1 kašičica sjeckanog bosiljka 1 kašičica vegete 1 kašičica mljevenog bijelog bibera dvoje jaja

3 decilitra jogurta 2 kašičice kiselog vrhnja 1,5 decilitara mlijeka 0,5 decilitara ulja jedan paket hrenovki sir gauda

Priprema:

Namastiti i pobrašniti kalupe za muffine pa ih staviti u zamrzivač. Zatim pomiješati posebno sve suhe sastojke, brašno, pecivo i začine.

Izmiksati jaja pa im naizmjenično dodavati suhe sastojke i jogurt, vrhnje, ulje i mlijeko. U međuvremenu skuhati hrenovke i nasjeckati ih na 16 dijelova ukupno, odnosno svaku hrenovku na četiri dijela.

Stavljati u pripremljene kalupe po dvije kašičice smjese. U sredinu ubosti komadić hrenovke i zaliti još jednom kašičicom smjese za tijesto. Peći na 200 stepeni. Kad je skoro gotovo, svaki muffin posuti naribanim sirom pa još kratko zapeći na 175 stepeni. Poslužiti uz kečap i jogurt.