Gastro
80

Promo / Merkur BH osiguranje i Jamie Oliver donose zlata vrijedne savjete za ishranu školaraca

Sponzorirani članak
Slavni britanski kuhar Jamie Oliver svakodnevno oduševljava millione ljudi širom svijeta svojim kulinarskim umijećem, a njegova ideja pripreme zdrave hrane kao vještine od suštinskog značaja za zdravlje sve više dobija na značaju.

Zahvaljujući Merkur BH osiguranju, Jamiejeva "Revolucija u ishrani" stigla je i u Bosnu i Hercegovinu, kako bi inspirirala naše građane da unaprijede svoje prehrambene navike i ostanu zdravi i aktivni. Jamie je svoju ljubav prema hrani pretočio u brojne interesantne, jedinstvene recepte i savjete. Mislio je na sve generacije, i potrudio se da njegovi recepti budu brzi za pripremu, a jela jednako ukusna i zdrava.

Osim toga, posebno se ističe Jamiejevo zalaganje za zdravu ishranu djece u školama, a Merkur BH osiguranje danas vam donosi zlata vrijedne savjete za ishranu mališana.

  1. Prvo i najvažnije je: Prije škole obavezno doručkovati

Doručak nije uzalud najvažniji obrok dana jer podstiče metabolizam i pomaže nam da ostanemo budni i koncentrirani. Isto važi i za djecu, ona moraju imati hranljiv i zdrav doručak koji će im dati više snage i energije za uzbudljiv dan koji je pred njima. 2. Roditelji kreiraju prehrambene navike djece

Prema mišljenju Jamie Olivera, roditelji su prva karika u lancu odgovornih, ne samo za ishranu nego općenito u stvaranju navika koje doprinose njihovom mentalnom i fizičkom razvoju. Stoga roditelji moraju davati lični primjer svojoj djeci, a to je posebno važno kada je ishrana u pitanju. Kada vi jedete zdrave namirnice, utoliko će i vaša djeca prirodno usvojiti iste i steći zdrave navike.

3. Dugine boje na tanjiru

Jamiejeva slavna rečenica ‘’eat a rainbow’’ ili ‘’jedite dugu’’ bezvremenska je fraza koja znači da treba jesti raznovrsnu hranu, odnosno svakodnevno unositi dovoljnu količinu raznovrsnog voća i povrća, kako bi unijeli neophodne vitamine i minerale. Obezbijedite svojoj djeci šarenilo boja na tanjiru i zaboravite na viruse i prehlade.

4. Sezonsko voće i povrće najjeftiniji i najjednostavniji izbor

Jamie smatra da ključ uspjeha leži u konzumaciji sezonske hrane, a osim toga djecu od najranijeg uzrasta treba uključiti u razne faze pripreme obroka, primjerenih uzrastu.

5. Užina u školi

I opet, svježe voće je najbolji izbor. Neki roditelji su zabrinuti zbog sadržaja šećera i nivoa fruktoze, ali kada upoređujete svježe voće sa čokoladicom ili paketom čipsa, to je daleko superiornija hrana za užinu. I ovdje su mnogi roditelji ograničeni na jabuke, banane i narandže, ali postoji cijeli svijet voća koji je stvarno interesantan i zabavan. Djeca vole mango, sve oblike bobica, grožđa ili hurmi. I ono najvažnije? Sve se može staviti u dječije kutije za užinu.

Stoga, dragi roditelji, posebnu pažnju u novoj školskoj godini posvetite zdravoj ishrani vaših mališana, osigurajte im kvalitetne obroke, pobrinite se da što više budu na zraku, u prirodi, uživajte u zajedničkim igrama, jer je to najdragocjenije vrijeme koje će jednom postati samo lijepa uspomena. Potrudite se neka bude najljepša u vašem sjećanju, poruka je Merkur BH osiguranja svim sadašnjim i budućim roditeljima.