Gastro
0

Mediteranskom dijetom za dug i zdrav život

Sarajevo-x.com
Prakticirajući dijetu koja uključuje voće, povrće, hranjiva vlakna i zdravije masnoće čovjek se može zaštititi od obolijevanja dijabetesa tipa 2, rezultati su najnovijih istraživanja.

Više od 14.000 dobrovoljaca Španjolki i Španaca ispitano je o prehrambenim navikama, a zatim je provjereno četverogodišnje stanje kako bi se ustanovio potencijalni razvoj dijabetesa.

Rezultati istraživanja su pokazali da je rizik od obolijevanja od dijabetesa za 83% manji kod osoba koje se pridržavaju ove dijete, navodi se u British Medical Journalu.

Ipak, britanski naučnici tvrde da rezultati studije nisu konačni.

Prehrambene navike stanovnika Krita, južne Italije i Grčke su poslužile kao inspiracija mediteranskoj dijeti. Njihov tradicionalni način života nije se odnosio samo na redovno vježbanje, nego i na unos velikih količina ribe, voće i povrća, kuhanog u maslinovom ulju, kao i povremeno konzumiranje čaše vina.

Studija je pokazala da moderna dijeta bazirana na ovom idealu može poboljšati zdravlje srca.

Pretpostavka da bi pridržavanje ovoj dijeti moglo smanjiti rizik od obolijevanja od dijabetesa je logična – odranije je poznato da maslinovo ulje poboljšava kontrolu šećera u krvi i smanjuje krvnog pritiska.

Oko 14.000 muškaraca i žena različite dobi bodovani su na osnovu odabira elemenata iz mediteranske dijete koje su se pridržavali iz dana u dan. Ispitanici su podijeljeni u tri grupe, zavisno od prakticiranja dijete.

Jedan bod bi ispitanici dobili za unos ključnih hranjivih sastojaka, ribe, voća i maslinovog ulja. Drugi bod bi dobili za smanjivanje životinjskih masnoća i za umanjenje unosa alkohola.

Istraživači su prateći kroz četiri godine proces razvoja dijabetesa otkrili da je grupa sa najviše osvojenih poena uspjela smanjiti nivo rizika obolijevanja od dijabetesa za 83% u odnosu na grupu sa najmanje osvojenih poena, objavio je BBC.