{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mediteranska kuhinja dobra za zdravo srce kod žena

26.9.2018. u 12:53
24
19
Mediteranska kuhinja dobra za zdravo srce kod žena
24
Mediteranska kuhinja dobra za zdravo srce kod žena
Foto: Ilustracija
Prehrambene prednosti mediteranske ishrane bile su predmet detaljnih istraživanja tokom proteklih nekoliko godina, a neki istraživači tvrde da se ovim načinom ishrane može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti.
Međutim, utjecaj mediteranske ishrane na različite spolove sve donedavno nije bio detaljno istražen, piše Independent.

Nedavna studija provedena na Univerzitetu East Anglia pokazala je da su žene koje konzumiraju ishranu koja se sastoji pretežno od mediteranskih jela imale nižu stopu srčanih udara od muškaraca koji su jeli mediteransku hranu.

Prema nalazima objavljenim u časopisu American Heart Association, žene starije od 40 godina, koje konzumiraju mediteransku hranu, mogu smanjiti rizik od srčanog udara za više od petine od ukupnog broja slučajeva.

Ailsa Welch, jedna od autorica studije, objašnjava da žene moraju sigurno slijediti mediteransku ishranu, a ne samo jesti neke od komponenata dijete kako bi smanjile rizik od udara.

Mediteranska dijeta temelji se na specijalitetima iz Španije, Italije i Grčke, a mahom se sastoji od raznog voća i povrća, puno ribe, umjerene količine mliječnih proizvoda i male količine crvenog mesa. Specifična jela koja čine mediteransku ishranu mogu se razlikovati u zavisnosti od različitih kultura i etničkih grupa kojima jelo izvorno pripada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: