Investirano 6 miliona KM
0

Master medenjaci prvi domaći medenjaci u BiH

Sarajevo-x.com
Nakon početne investicije od pet miliona KM u tehnologiju proizvodnje konditorskih proizvoda, AS Grupacija investirala je dodatnih milion KM kako bi se u potpunosti osposobile nove linije za proizvodnju keksa, medenjaka i punjenih biskvita. Na ovaj način AS Grupacija je načinila značajan iskorak i upotpunila paletu njenih konditorskih proizvoda.

Ovom investicijom AS je u cjelosti usvojio nove tehnologije za proizvodnju tzv. petit beurre vrste keksa, sendviče, štrudle, a sada i punjene medenjake, čime su se stekli svi potrebni uslovi za potpuno ovladavanje procesima proizvodnje najvećeg dijela konditorskih proizvoda.

Rezultat cijele investicije je plasman novog proizvoda ‘mm - master medenjaci’, prvih domaćih medenjaka u Bosni i Hercegovini. ‘Master medenjaci’ se nalazi u završnoj fazi tehnološkog kreiranja proizvoda, a kapacitet nove linije za proizvodnju medenjaka je 300 kg na sat, odnosno 200 tona medenjaka mjesečno.

Medenjaci su nastali kao rezultat primjene vlastitih znanja i punjeni su po domaćoj, bosanskoj recepturi, a svi sastojci koji će se koristiti za proizvodnju master medenjaka bit će domaći proizvodi, nabavljeni od bosanskohercegovačkih kooperanata i dobavljača.

Novi AS-ovi medenjaci očekuju se na tržištu početkom oktobra ove godine.