Potrudite se
11

Ljubav ide kroz želudac: Iznenadite partnera hranom u obliku srca za Dan zaljubljenih

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Od davnina je poznato da ljubav ide kroz želudac. S obzirom da se bliži 14. februar, Dan zaljubljenih, potrudite se i iznenadite voljenu osobu u kuhinji.

Kulinarski stručnjaci podijelili su nekoliko recepata na koje vaš partner sasvim sigurno neće ostati ravnodušan.

Napravite jela u obliku srca. Od pjenastih palačinki do sendviča i kolačića sa čokoladom, za šta god da se odlučite, nećete pogriješiti.

Palačinke u obliku srca

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Kada pravite palačinke u obliku srca, kalup srca nije potreban, odnosno možete ga napraviti sami uz pomoć aluminijske folije. Unutrašnjost kalupa premažite dobro sprejom za pečenje koji u sebi ima brašno, zatim smjesu naspite u kalup. Smjesa se standardno sastoji od brašna (jedna šolja), šećera (dvije kašike), praška za pecivo, pola kašičice soli, jednog jajeta, šolje mlijeka, i maslaca.

Pržite oko dvije minute sve dok se palačinke ne isprže na ivicama, a zatim okrenite i pržite dok vaša palačinka ne dobije zlatnu boju, oko jednu minutu.

Za one koji žele igrati na sigurno ovo jednostavno jelo može biti napravljeno na mnoštvo načina i od sastojaka koje vaš partner najviše voli i upravo zbog toga su palačinke uvijek dobra ideja.

Muffine u obliku srca

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Ukoliko se odlučite za muffine u obliku srca, bit će vam potrebno 100 grama putera, 200 grama šećera u prahu, jedan vanilijin šećer, troje jaja, 260 mililitara jogurta, 100 mililitara mlijeka, 350 grama brašna, jedan prašak za pecivo, korpice za muffine i alu-folija.

Za početak, alu-foliju isjecite na manje komade pa uvijte u kuglice veličine klikera. Pjenasto umutite puter sobne temperature sa šećerom u prahu i vanilij šećerom. Zatim dodajte jaja, pa nastavite mutiti, uz postepeno dodavanje ostalih sastojka.

U kalup za muffine stavite korpice, pa puniti do dvije trećine, a zatim s vanjske strane korpica, na sredinu, stavite kuglice, tako da dobijete srcasti oblik. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni celzijusa oko 40 minuta. Ostaviti ih da se malo ohlade u kalupu, a zatim ih izvadite i ostavite da se potpuno ohlade. Po želji, muffine možete dekorisati i poslužiti.