Bogata gastro ponuda
19

Legendarni kuhar Stevo Karapandža dolazi ovog vikenda na Street Food Fest u Široki Brijeg

D. J.
Foto: Press
Foto: Press
Četvrti po redu Street Food Fest – koji je postao nezaobilazan događaj za sve gurmane i sladokusce održat će se na predivnoj lokaciji parka Sajmište u Širokom Brijegu od 21. do 23. 07.

Radi se o gastro festivalu koji ima najdužu tradiciju od festivala tog tipa u Bosni i Hercegovini. 

Organizatori su i ovaj put svojski potrudili i osigurali zabavni program u više festivalskih zona: 

  • Kids corner nudi zabavu za najmlađe posjetitelje: društvene igre uz animatorice, bojanje lica, modeliranje balona, pa čak i nogometna natjecanja uz brojne nagrade.  Za sve goste osiguran je besplatan Nescaffe Frappe (ledena kava).
  • Lounge zona nudi zabavu za sve generacije uz opuštenu atmosferu prekrasnog parka Sajmište, na kojoj će se posjetitelji moći izležavati na lazy bagovima i ležaljkama uz ispijanje koktela, a za one željne natjecanja na Jack baru biti će postavljeni i stolovi za stolni nogomet. Ukoliko želite sačuvati uspomene sa festivala i podijeliti ih na društvenim mrežama - organizatori su osigurali 360 snimanje - potpuno besplatno. 

Po prvi put na ovom festivalu biti će prisutni i street art performeri - zabavljači na štakama, žongleri i rigači vatre - koji će sigurno oduševiti sve prisutne. 

U nedjelju će svoje radove izložiti članovi Galerija Vrba – u sklopu likovne kolonije Gostuša.

Još jedan detalj festivala, koji privlači veliki broj gostiju je i muzički program, koji je najbogatiji do sada. Prvu večer festivala svečano otvara Limena glazba Široki Brijeg, iza kojih na music stage by Jägermeister dolazi Who See. Za nastup crnogorskog dinamičnog hip-hop dua publiku će zagrijati mladi muzičar Tracki, a DJ Mayer će sve držati budnim i rasplesanim do kasno u noć. 

Drugu večer festivala na music stage podržan od strane tvrtke Diplomat Tech dolazi nam mladi punk-rock band iz Širokog Brijega Rock trajanja, koji će nas sve zagrijati za nastup banda Opća Opasnost, legendarnog rock banda koji će na našem festivalu proslaviti obljetnicu od trideset godina muzičkog stvaralaštva. Iza nastupa headlinera na scenu stupa DJ Kiiwi. 

Treću večer festivala na Music stage by HT Eronet, zabavljati će nas The Splitters, perspektivni band iz Splita koji je na ovogodišnjoj Dori imao zapažen nastup s pjesmom "Lost and Found", koja je tjednima bila među najemitiranijim pjesmama u Hrvatskoj te dubrovačka pop rock senzacija Silente. 

Organizatori su uz podršku sponzora osigurali i četiri nagrade za one najsretnije: smartphone uređaje Samsung Galaxy S23, kao i A14 od istog proizvođača, a tu su još i all inclusive putovanje u Rim i pršut Lisa. Sve što trebate napraviti je ispuniti glasački listić na kojemu ćete ocijeniti izlagača koji vas se najviše dojmio. 

Nakon podrške Veljka Barbierija ovom festivalu,  organizatori su najavili da na park Sajmište ovaj put dolazi slavni kuhar Stevo Karapandža (76), kao poseban gost festivala, što je zaista veliko priznanje za ovaj festival.

A u nastavku saznajte šta će to pripremati ovogodišnji vrhunski izlagači.

Dedin Krompir

Jedan od izlagača koji će zasigurno privući pažnju posjetitelja, prvenstveno svojim jedinstvenim imenom, a zatim i kvalitetom je Dedin Krompir iz Sarajeva čiji krompir svojom težinom prelazi i preko 1 kg. Ovaj specijalitet od savršenih sireva i pet različitih priloga oduševit će vas toliko da više nećete htjeti probati krumpir na drugačiji način.

"Jedinstveni smo ali i drugačiji od ostalih restorana u BiH, a mi iz dana u dan sve više i više rastemo zahvaljujući našim vjernim kupcima koji su prepoznali trud i kvalitetu oko pripreme samog jela. Ostali smo vjerni recepturi i jedinstvenom šarmu naše tradicije i simbolike koju nosi dedo u svačijem životu, zato i sa ponosom nosimo ime 'Dedin Krompir', naglasio je Dado Hurem za portal Jabuka.tv.

Dedin Krompir je sinonim na sretno djetinjstvo, kada su svi članovi obitelji okupljeni za jednim obiteljskim stolom ručali ili večerali popularne “pole”. Iza naše obiteljske kuće imali smo malu baštu gdje je naš dedo sadio i uzgajao krumpir, koji je imao tu čar da obitelj drži na okupu. Sve nas te male stvari vežu za prelijepa djetinjstva i ulijeva povjerenje da ćemo nastaviti okupljati se, razgovarati i uživati u jelu u sto većem broju zajedno, prepričava Hurem.

Kako kaže, očekuje veliki broj ljubitelja glazbe, dobre atmosfere i sjajne hrane, a za hercegovački krumpir ima samo riječi hvale.

Hercegovački krumpir važi za jedan od najboljih, a kako i ne bi – ljuta vrela i predivna Hercegovina iznjedri samo najbolje, zato i naš krumpir dolazi upravo jednim dijelom iz Hercegovine, kazao je za portal Jabuka.tv vlasnik Dedinog Krompira.

Tegla Pancake Factory

Ljubitelji slatkog jedva će dočekati isprobati ove ukusne palačinke koje će biti u gluten free kao i vegan varijanti tako da će svatko moći pronaći nešto za sebe.

Ukoliko već niste čuli za njih, "Tegla" je brend iz Mostara koji za cilj ima ponuditi kvalitetne i pristupačne proizvode napravljene u potpunosti prirodno i bez aditiva.

"Publika će moći isprobati naše gurmanske američke palačinke koje radimo s našim premium maslacima od orašastih plodova i domaćim sosovima. U ponudi će biti američke palačinke sa 100% Maslacem od pistacija i kremom od vanilije, američke palačinke s Maslacem od lješnjaka s kakaom i domaćim sosom od višnje, zatim sa 100% Maslacem od kikirikija i domaćim sosom od višnje i američke palačinke s 100% Maslacem od badema, sosom od vanilije i kokosom", rekla je vlasnica brenda Tegla Martina Đorđevska.

Kodiak burger & steak

Ekipi iz Banja Luke koja ima posebnu vezu s publikom u Širokom Brijegu ovo je "treća sreća" na Street Food Festu. Prošle godine oduševili su svojim burgerima "Crispy bacon burger", "Dečko koji obećava" i "Kodiak Klasik", a ove godine dolaze s novim zanimljivog imena.

"Utisci su bili sjajni u prethodne dvije godine, zato se rado i odazivamo pozivu. Ljudi su opušteni, zahvalni i strpljivi kad se uhvati red. Što se tiče ponude, možemo reći da ove godine dolazimo sa novitetom i to u vidu 'Nabrijanog burgera', kojeg radimo sa Brie sirom, izjavio je za portal Jabuka.tv vlasnik restorana Dragan Vukelić.

Bjørn Pizza

S pizzom koja se smatra jednom od najboljih u svijetu i željom da vam donesu dašak Italije u Hercegovinu dolazi pizzerija iz Banja Luke.

"Napolitana je sama po sebi zahtjevna za izvesti. Produžena i kontrolirana fermentacija je izazovna i u kontroliranim uvjetima, a kamoli na otvorenom i pod vrućim hercegovačkim nebom, ali potrudit ćemo se da opravdamo očekivanja. Sastojci su jednostavni, ali moraju biti kvalitetni. U samo tijesto ide brašno, kvasac, voda i sol. Pizze se peku u pećima na veoma visokim temperaturama za veoma kratko vrijeme", objasnio je Dragan Vukelić za portal Jabuka.tv.

Chef’s bites

Na Street Food Festu predstavit će se i kuhar iz Širokog Brijega koji je nedavno osvojio zlatnu medalju na prestižnom kulinarskom natjecanju u Libanonu.

"Kada smo krenuli, nismo znali što nas čeka. Vjerovao sam sebi i svojoj mentorici i to je rezultat koji je veliki poticaj mom daljnjem radu. Nagrade mi nisu prioritet, jednostavno kuham iz ljubavi i kako osjećam. Nadam se da ću isto tako zadovoljiti i sve hercegovačke kritičare, budući da je uvijek izazovno kuhati za domaću publiku", istaknuo je mladi Širokobriježanin Božo Ćorić za portal Jabuka.tv.

Božo će pripremati ragu od pastrve, za koju kaže da je jako podcijenjena, stoga ju želi približiti našim ljudima u malo drugačijoj i modernijoj prezentaciji. Osim toga, u kućici Chef’s bites moći ćete pronaći degustacijski desert popraćen Matcha latte čajom koji dolazi u dvije varijante – Pate a choux i Bounty.

Von Herzog

Prošle godine osvojili su prvu nagradu kao i srca publike što je ovim programerima i gurmanima bio poticaj da otvore Von Herzog Popup Food & Bar u Mostaru.

"Da, prošle godine smo osvojili prvo mjesto glasovima publike i moram reći da smo zaista ponosni na tu nagradu. Ove godine prije svega očekujemo dobru zabavu i vrhunsku atmosferu. S obzirom na glazbeni i gastro lineup uopće ne sumnjam da nas čekaju 3 dana puna energije, dobre zabave i vrhunske hrane.

Mi smo ove godine odlučili doći s dimljenim mesom s tim da ćemo za aromu koristiti autohtono drvo vinove loze s područja Hercegovine. Dimit ćemo svinjetinu i janjetinu koje ćemo upotpuniti svježim povrtnim kombinacijama kao i novim zanimljivim umacima. Također, uz to ćemo kombinirati i azijske začine i povrće tako da ponuda bude što više raznolika", otkrio je Josip Krišto za portal Jabuka.tv.

Barba

Neobična kombinacija Mediterana i Sarajeva stiže u Hercegovinu. Restoran Barba pobrinuo se da osim mesnih delicija na Street Food Festu imate priliku kušati i mediteranske specijalitete koji će oduševiti sve ljubitelje ribe i njenih varijacija.

"Kada govorimo o sudjelovanju na Street Food Festu, Barba već u svom redovnom meniju nudi nekoliko jela koja bi se mogla svrstati u taj koncept, poput pohovanih lignji ili losos sendviča, dok će neka jela posebno prilagoditi ovoj prilici. Posebno izdvajamo sjajni, sočni tuna steak koji će, uz domaći mediteranski 'Buzara' sos i ostale priloge, biti neizostavni sastojak Tuna Burgera. Vjerujemo da će svi posjetitelji Barba štanda na Festu zaista biti zadovoljni svojim gastronomskim doživljajem", rekli su za portal Jabuka.tv iz ovog sarajevsko-mediteranskog restorana.

Reshetka International

Iz Varaždinskih toplica stiže ekipa Rešetke koja je u karijeri odradila više od 50 festivala. Bili su Zagrebu, Beogradu, Puli, na Špancirfestu, u Splitu te osvojili desetak nagrada, ali ipak naglašavaju kako im festival u Širokom Brijegu budi najljepše uspomene.

Ove godine predstavljaju se s burgerom Harambaša koji je svojevrsni hommage tj. posveta Hercegovini i posjetiteljima Street Food Festivala u Širokom Brijegu. Sastojci ovog neodoljivog burgera su janjetina, govedina, lučenica i livanjski sir.

"Ideja je prisutna već dvije godine, od prvog dana kad sam prvi puta posjetio Hercegovinu. Taj dolazak neću nikad zaboraviti kad su nas Mario, Marko, Domagoj, Tonči i ostatak ekipe iz organizacije festivala dočekali u restoranu Borak. Tada sam prvi put probao lučenicu (i zalučene uštipke) i oduševio se", objasnio je chef Božić ideju iza pravog hercegovačkog burgera.

"Od svih festivala na kojima smo sudjelovali, SFF u Širokom je apsolutno najukusniji i najbolje organizirani festival. Publika je spektakularna, nismo u dvije godine doživjeli nikakvu neugodnost, naprotiv, isto očekujemo i ove godine. Veselimo se jako i jedva čekamo", istaknuo je vlasnik restorana Nikola Božić za portal Jabuka.tv.

Gastro Garage

Ekipa prijatelja koja jednako uživa u vožnji automobilskih utrka i pripremanju ukusnih jela stiže na Street Food Fest.

Iz njihove "Gastro Garaže" izaći će slasni chicken wings kao i neodoljivi biftek wrap koji će biti dostupni u ograničenim količinama.

"Na moju inicijativu iznajmili smo garažu od 850 kvadrata u koju smo skupili sve naše automobile. Igrom slučaja u garaži je bila instalirana i kuhinja. Malo po malo počeli smo kuhati i vidjeli da nam pored utrka i to dobro ide, a glavna motivacija oko hrane nam je dobro druženje", istaknuo je zaljubljenik u automobile i hranu Mario Barać za portal Jabuka.tv.

Profa23

Širokobriježanin Matej Šušak i ove godine će nastaviti sa svojom misijom i željom da posjetiteljima u Hercegovini približi azijsku hranu. Radio je u vrhunskim restoranima u BiH, Hrvatskoj Austriji, a odnedavno je i šef kuhinje u dubrovačkom restoranu "Narrow Streat".

"Što se tiče jela bit će Wokovi jer su oni stvorili tu priču Profa23 Street Fooda, Bao Bun odnosno pecivo rađeno na pari sa janjetinom i mentom i bit će korejski sendvič, a sva ta jela imamo u restoranu koji je sam po sebi i krenu u smjeru Street Fooda radi festivala", istaknuo je ovaj mladi kuhar s bogatim iskustvom.

Junk by chef Severin

Jedan potpuno drugačiji koncept hrane ponudit će nam renomirani kuhar Severin Terzić koji kroz svoja jela na SFF želi spojiti tehnike brze hrane sa tradicionalnim jelima, ali i sezonskim namirnicama. Njegova kreativno osmišljena jela pokazat će vam da se može izaći iz okvira klasične brze hrane.

"Prije svega veliko hvala organizatorima na ukazanom povjerenju, bit će mi čast sudjelovati na Street Food Festu ove godine. Ekipa iz organizacije radi vrhunski posao na sad već možemo reći regionalno priznatom i poznatom festivalu vrhunske hrane i zabave. Ime 'Junk by chef Severin' govori već samo za sebe, znači pokazat ćemo na koji način ja gledam na tu Junk food priču. Brza hrana se sve više uvukla u naše živote te sam i ja veliki ljubitelj iste. Često puta nakon napornih sati provedenih u kuhinji, gala večera koje sam skuhao i tako dalje, opet završim nakon posla na nekom burgeru, pizzi, tortilji te uživam u istima", priznao je chef Severin za portal Jabuka.tv.

U njegovoj ponudi naći će se jela poput hrskave piletine u pecivu sa satarašem i maminih ćufta u pecivu sa sour creamom te paprenom rikulom kojima je dao drugo ruho. Tu je i teleća plećka koja će nakon 12 sati pečenja završiti u wrapu uz kremu od hrena i celera. Osim toga, imat ćete jedinstvenu priliku isprobati špagete sa ljetnom rajčicom i mozzarelom upakirane u panko mrvice, spuštene u fritezu te poslužene sa majonezom od bosiljka.

Yum Yum Corner

Još jedan Širokobriježanin predstavit će svoja jela u rodnom gradu.

"Meni kao izlagaču, Street Food festival znači jedan veliki izazov, prije svega, jer se kuha na otvorenom tako da nema mjesta 'pogrešci'. Ovo je sjajna prilika da ljudi probaju neku novu hranu, koja nije u svakodnevnoj konzumaciji. Ukratko, SFF je mjesto gdje se okupljaju ljudi željni izazova, druženja, prijateljstva i dobre hrane. Također, ovo je prilika da se istraže različite kulture, upoznaju novi ljudi i različite gastro delicije", kazao je Bože Karačić za portal Jabuka.tv.

Publika će imati priliku kušati njegovu extra hrskavu piletinu Red rooster sa tri vrste umaka (hot, garlic i sweet chilli sos), zatim Libanonski burger sa tzatziki sosom, ciklom, zelenom salatom i sedam tajnih začina.

Osim slanih delicija, u svojoj ponudi imat će pohani sladoled od vanilije sa umakom od borovnice i kavijarom od mlijeka, kao i domaću pohanu čokoladu od lješnjaka, karamele i nougat kreme prelivenu bijelom čokoladom.

Ulaz na festival je potpuno besplatan, a organizatori pozivaju sve one koji vole dobru, ukusnu i neobičnu hranu od najkvalitetnijih namirnica da dođu ovaj vikend u Široki Brijeg.