EP 2008 gastro
0

Kuhar sa jelima iz zemalja učesnica

Sarajevo-x.com
Euforija pred početak Evropskog prvenstva u fudbalu, koje se ove godine od 7. do 29. juna održava u Austriji i Švicarskoj, zahvatila je i gastronome u gradovima domaćinima evropske fudbalske smotre.

Nedavno je izdata i knjiga "Stadion kuha“ (Das Stadion kocht - igra riječi, slob. prevod: Stadion ključa), koja sadrži tipične recepte fast-food jela iz zemalja učesnica.

Autor specijalnog kuhara je bivši kuhar austrijske fudbalske reprezentacije, Franz Rosenbauch (Franc Rozenbauh) koji je odabrao 16 reprezentativnih fast-food jela i usavršio recepte. Osim na terenu, zemlje učesnice će se susresti i na tanjiru - holandski fileti od haringe i francuske "crepes nature“ ili austrijski "kajzeršmarn“ i njemačka kobasica s karijem.

Ilustracije za korice knjige uredio je austrijski karikaturist Gerhard Haderer, portretirajući slavne osobe, kao papu Benedikta, Salvadora Dalija i Karla Marksa kako igraju fudbal.

Prihodi od prodaje fudbalske kuharice namijenjeni su finansiranju fudbalskog turnira "Augustin Cup“ za marginalizirane društvene grupe.