{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kriška kajmak, paprike s kajmakom i sirevi su samo dio "poslastica" visočke porodice Lemeš

Piše: E. M./Klix.ba
9.12.2018. u 09:13
285
80
Kriška kajmak, paprike s kajmakom i sirevi su samo dio "poslastica" visočke porodice Lemeš
285
Prije više desetina godina u mjestu Bogošići kod Visokog u porodici Lemeš počela je proizvodnja mliječnih proizvoda za ličnu upotrebu. Međutim, s obzirom na potražnju, porodični biznis se raširio, a njihovi jedinstveni proizvodi su traženi širom Bosne i Hercegovine.
U razgovoru za Klix.ba Selma Lemeš, članica porodice, ali i uposlenica u maloj proizvodnji mliječnih proizvoda, kazala je kako je njen djed prvi pokrenuo proizvodnju mliječnih proizvoda samo za sebe, dok je višak nosio na pijacu gdje bi sve brzo rasprodao.

S ciljem da iskoriste povjerenje koje je kod kupaca dobio stari Lemeš, odlučili su proširiti proizvodnju i prije osam godina napravili su mali porodični biznis. Naša sagovornica ističe kako su na početku imali 50 litara mlijeka, ali da se potražnja i potreba za više sirovine povećala veoma brzo.

"Povećanjem proizvodnje u našoj maloj mljekari došli smo do toga da danas imamo 500 litara mlijeka koje iskoristimo za pravljenje naših proizvoda. Od početka nam je bio cilj zadržati zadovoljstvo kupaca i kvalitet, jer od toga onda imate i profit, a ako nema kvaliteta, nema ničega", kazala je Lemeš.

Od starog Lemeša do porodičnog biznisaSvoje proizvode prodaju na pijaci Markale u Sarajevu, a kupci su počeli dolaziti i u Bogošiće kod Visokog gdje su tražili određene proizvode. U svom asortimanu imaju mladi sir, sir za pite te ono što industrijske mljekare ne mogu napraviti, a to je kriška kajmak, slani i slatki.

"Sve je započeto ličnim sredstvima koja smo ulagali. Na početku smo imali proizvodnju u samo dvije prostorije, a vremenom smo morali proširiti naše kapacitete. Tokom zimskog perioda pravimo i paprike punjenje kajmakom, što je posebna 'poslastica'", dodala je naša sagovornica.

Posla, kažu, ima uvijek, ako se želi raditi. Međutim, trenutnim kapacitetima ne mogu opskrbiti sve pekare, restorane i kupce, zbog čega su više orijentisani na proizvodnju na veliko.

"Potražnja je veća dolaskom turista kada su praznici. Međutim, u posljednje dvije godine više ne postoji period kada je potražnja veća ili manja. Uvijek je na tom nekom nivou kada se traži proizvod više. Trenutno sirovinu dobijamo od naših krava, a imamo i kooperante s kojima radimo, ali veoma je teško dobiti kvalitetnu i sigurnu sirovinu za proširenje kapaciteta", dodala je Lemeš.

Eko proizvodi bez dodatakaIstakla je kako čitav put njihovog porodičnog stvaranja eko brenda nije bio lagan, ali da su uspjeli eko proizvodnjom i onom koja se razlikuje od industrijske ponuditi tržištu nešto novo.

"Ovo su eko proizvodi nastali prirodnim putem bez dodataka, konzervansa i imaju prirodan rok trajanja. Industrija ne može proizvesti krišku kajmak koji nastaje procesom kada po prijemu sirovine ide hlađenje na određenoj temperaturi, pa se sirovina ponovo dogrijava i ponovo hladi. U industrijskom slučaju, kada bi nastao određeni problem, imali bi veliku štetu, dok u porodičnoj proizvodnji toga nema. Kada se skine kriška kajmak, ide kiseljenje mlijeka i sirenje te se na taj način u potpunosti iskoristi sve od sirovine", pojašnjava Lemeš.

Na kraju razgovora je istakla kako im je cilj održati kvalitet i omogućiti sve uvjete za krave s obzirom na to da na kvalitet mlijeka utječe i klima i stres kod životinja, dok u dugoročnom periodu planiraju povećati proizvodnju i zaposliti više ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: