Nije loše
16

Kora za pizzu od karfiola: Pojedite komad više bez grižnje savjesti

DP
Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com
Kada je Princess Pinky Girl prvi put stavila ovaj recept na društvenu mrežu Pinterest, nije mogla ni sanjati da će ga korisnici toliko prihvatiti. Ova kora za pizzu od karfiola je bez glutena, puna bjelančevina i može se jesti bez osjećaja krivnje.

Ako vaša djeca ne vole jesti karfiol, pokušajte je spremite na Princess Girl način. Provjereno će polizati prste i tražit će još.

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 15 minuta

Sastojci za koru:

1 srednja glavica karfiola

1/2 kašičice bosiljka

1/4 kašičice origana

1 kašičica soli bijelog luka (1/2 soli i 1/2 bijelog luka u prahu)

40 g parmezana

75 g mozzarelle

1 jaje

Dodaci za pizzu po želji (šunka, gljive, sir…)

Priprema:

Zagrijte rernu na 200 stepeni. Raširite papir za pečenje i postavite ga u lim. Očistite karfiol, stavite je u blender i pulsirajte nekoliko puta, dok ne postane sitna. Trebala bi biti zrnaste teksture, nemojte pretjerati pa da na kraju dobijete pire.

Stavite je u mikrovalnu četiri minute. Zatim uzmite čistu krpu ili papirnu salvetu, stavite karfion u nju i iscijedite višak vode. Stavite karfiol u dublju zdjelu i dodajte joj ostale sastojke.

Stavite smjesu na papir za pečenje, napravite željeni oblik (pazite na debljinu - da ne bude previše debelo, ali i ne previše tanko).

Pecite 15 minuta, zatim okrenite na drugu stranu i pecite još nekoliko minuta. Izvadite koru i ostavite je da se ohladi. Stavite dodatke i pecite još 3-5 minuta ili dok se sir ne otopi koliko biste htjeli.