Zdravo ili štetno
20

Koliko vina zapravo smijemo piti

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock (Foto: Ilustracija)
Ilustracija: Shutterstock (Foto: Ilustracija)
Postoji mnogo istraživanja baziranih na tome koliko vina treba konzumirati. Jedni tvrde da je vino zdravo i da ne nanosi štetu, dok drugi tvrde da je čak i čaša dnevno previše, prenosi The Independent.

"Dnevno ne treba konzumirati više od jedne čaše." rekla je ekspertica za dijete Tracy Parker te dodala "konzumiranje previše alkohola može imati negativan efekat na vaše srce i generalno na vaše zdravlje."

Konzumiranje alkohola može imati veliki uticaj na zdravlje, te može uzrokovati dodatne probleme koji se pojavljuju tek kasnije u životu.

"Alkohol utiče na vaše ponašanje i čini vas više osjetljivim pa ste skloni stvarima koje inače ne biste uradili trijezni. On također utiče na vaš san i izgled, te može pokvariti vaše psihičko stanje." rekao je doktor John Larsen, direktor u Drinkaware firmi.

On također naglašava da se vino probavlja relativno lako kada ste mladi, ali to kasnije predstavlja veliki problem za organizam jer se u isto vrijeme bori sa bolestima i stresom te ne može vršiti više funkcija odjednom.

Stručnjaci predlažu savjetovanje sa doktorima o tome koliko alkohola zaista odgovara vašem organizmu.