Važan savjet
63

Koliko dugo mljeveno meso može biti zamrznuto

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Tek kupljeno mljeveno meso u frižideru može stajati dan, najviše dva, pa bi najbolje bilo, ako ga ne planirate potrošiti u tom periodu, da ga zamrznete. Međutim, koliko dugo ono može ostati i u zamrzivaču.

Uobičajena vrsta mljevenog mesa je mljevena govedina, ali mnoge druge vrste mesa se pripremaju na sličan način, uključujući svinjetinu, teletinu, jagnjetinu, kozje meso i perad. Mljeveno meso je vrlo često u upotrebi te je važno znati koliko dugo ga možete čuvati zamrznutog.

Ako je termički obrađeno i pravilno pohranjeno, meljeveno meso može biti zamrznuto dva do tri mjeseca i okus se neće toliko jako mijenjati.

Također, važno je i kako je meso spakovano. Ako je u originalnom pakovanju može stajati do dvije sedmice, a ako ga planirate držati duže od toga, bilo bi dobro da to pakiranje omotate folijom ili ga stavite u vrećicu za zamrzavanje.

Gubitak vlažnosti jedan je od glavnih razloga zašto mljeveno meso gubi na jačini okusa nakon što stoji dulje vrijeme, tvrde iz U.S. Department of Agriculture (USDA), čak i ako stoji u zamrzivaču, što znači da ni ondje ne može stajati cijelu vječnost.