Gastronomska ponuda
688

Koje lokale biste trebali posjetiti tokom SFF-a: Turisti im se rado vraćaju

I. S.
Sarajevski restorani Barba, Kibe Mahala i Tavola
Sarajevski restorani Barba, Kibe Mahala i Tavola
Boravak u glavnom gradu BiH tokom trajanja 28. Sarajevo Film Festivala ne bi bio potpun bez kvalitetne gastronomske ponude. Postoji nekoliko popularnih restorana u kojima rado jedu lokalci, ali i brojni turisti.
Na nekim od ovih lokacija uslužuje se tradicionalna bosanska kuhinja, dok se na jelovnicima ostalih restorana nalazi mediteranska kuhinja. Bez obzira na to za koji se restoran odlučite, jedno je sigurno - uspjet ćete zadovoljiti vaše nepce.

Kibe Mahala

Kibe Mahala
Kibe Mahala

Ocjena na TripAdvisoru: 4.5/5

Restoran Kibe Mahala posebno je poznat po svojoj janjetini s ražnja zbog koje dolaze gosti iz svih krajeva svijeta, a tu su i nezaobilazne pite, klepe, hadžijski ćevap, kolači i sva ostala bosanska jela.

"Pokušavamo da očuvamo tradiciju kad je u pitanju hrana i da tu ne bude puno modernističkih dodataka. Naravno, mora se uvesti i nešto moderno, ali trudimo se da toga bude što manje", rekla je bivša vlasnica restorana Džana Vreto u razgovoru za Klix.ba.

Kod Kibeta su dolazili Morgan Freeman, Mickey Rourke, Juliette Binoche, Danny Glover, Halit Ergenc, Eric Cantona...

Luka

Luka
Luka

Ocjena na TripAdvisoru: 4.5/5

Luka je dašak Mediterana u Sarajevu. Prepoznatljiva je po vrhunskoj hrani, svježim namirnicama i kvalitetnom vinu. Ovdje također dolaze mnoge svjetski poznate ličnosti. Prošle godine, odnosno za vrijeme 27. SFF-a, vlasnik Luke Željko Lubas je kuhao za Bona, Michel Franca i Wima Wendersa.

U Luci možete birati između ribljeg menija, lignji, hobotnice, škampi, školjki... Uz sve to, ovdje služe i paste, supe, salate... Vinska karta sadrži veliki izbor vina i šampanjaca.

BarSa

BarSa
BarSa

Ocjena na TripAdvisoru: 4.5/5

Ni najveći gurmani neće ostati ravnodušni na jela koja se pripremaju u BarSi. Ovo je restoran mediteranske i italijanske hrane s najkvalitetnijim namirnicama.

Pronaći ćete sve na jednom mjestu - slasne obroke, gostoljubivost i fantastičan ambijent.

Baoli

Baoli
Baoli

Google recenzija: 4.4/5

Počeo je s radom 2020. godine i za kratko vrijeme postao omiljeno mjesto svih onih koji su u potrazi za odličnim jelima i desertima.

"U originalne specijalitete naših majstora kuhinje, utkana je svježina i veoma pažljiv izbor sastojaka kako bi svako jelo za sebe bilo malo umjetničko djelo. Kod nas je svaki obrok posebni doživljaj", navode.

Aščinica ASDŽ

Aščinica ASDŽ
Aščinica ASDŽ

Ocjena na TripAdvisoru: 4.5/5

Aščinica ASDŽ je s radom počela 1995. godine i od tada pripremaju hranu po originalnim receptima koji se godinama prenose s koljena na koljeno.

Pite, ćuftete, šiš ćevap, sarma japrak i buranija samo su mali dio njihove bogate ponude kojom se oduševe svi turisti koji dođu u našu zemlju.

Inat kuća

Inat kuća
Inat kuća

Ocjena na TripAdvisoru: 4/5

Inat kuća se nalazila na mjestu na kojem je trebala biti izgrađena Vijećnica. Benderija nije htio dopustiti da njegov dom bude srušen pa je od Austro-Ugarske vlasti tražio da mu bude isplaćena kesa dukata i da njegova kuća bude prebačena na drugu stranu Miljacke ciglu po ciglu, kamen po kamen. To se i dogodilo.

Danas je Inat kuća restoran u kojem turisti i lokalno stanovništvo imaju priliku jesti specijalitete tradicionalne bosanske kuhinje, među kojima su sarajevski sahan, bosanski lonac, hadžijski ćevap, dolme...

Piccolo Mondo

Piccolo Mondo (Foto: Meris Mušanović)
Piccolo Mondo (Foto: Meris Mušanović)

Ocjena na TripAdvisoru: 4.5/5

Ovaj restoran je jedan od najpoznatijih u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Dio je porodične tradicije i biznisa, a u njemu će i oni koji su najizbirljiviji uspjeti pronaći jelo u kojem će uživati.

Naime, ovdje možete uživati u pastama napravljenim po originalnim italijanskim receptima, jelima od mesa, kao i vegetarijanskim jelima. Ljubitelji žestine bi trebali probati i njihovu domaću jabukovaču, višnjevaču, orahovicu ili viljamovku.

Tavola

Tavola
Tavola

Ocjena na TripAdvisoru: 4.5/5

Iako se nalazi u centru grada, idealan je restoran za porodični ili poslovni ručak ili večeru. Otvoren je 2002. godine i također je veoma popularno mjesto među lokalnim stanovništvom.

Osim raznih vrsta pasta i rižota, ovdje ćete pronaći specijalitete s mesom i morskom hranom, a naglasak je, naravno, na uvijek svježim namirnicama.

Barba

Barba
Barba

Ocjena na TripAdvisoru: 4.5/5

Barba je mjesto okupljanja svih generacija. Geografski gledano, nalazi se u samom središtu Sarajeva, na pola puta između Baščaršije i Ilidže. Na dovoljno je pristupačnom mjestu, a ujedno je i udaljeno ukoliko se umorite od gradskih gužvi tokom trajanja SFF-a.

Raznovrsna ponuda će zadovoljiti svačiji ukus, pa tako možete probati različite mediteranske specijalitete, od morskih do mesnih delicija. Uz izvrsnu selekciju vina i svih ostalih pića, kvalitetno provedeno vrijeme je zagarantovano.

Mornar

Mornar
Mornar

Ocjena na TripAdvisoru: 5/5

Kako je naveo jedan od korisnika stranice Restaurant Guru, u Mornaru ćete pronaći mediteransku kuhinju te, između ostalog, okusiti ukusne burgere od tunjevine i probati kvalitetno pripremljenu supu. Ovdje se služi i njihovo craft pivo.

Osim dobre hrane, izlazak u Mornaru će vam uljepšati i ljubazno osoblje koje će vam u svakom trenutku biti na raspolaganju.

Barrique

Barrique
Barrique

Ocjena na TripAdvisoru: 4.5/5

Hrana pripremljena u krušnoj peći ove konobe će uspjeti oduševiti i najzahtjevnije goste. Bogatu gastronomsku ponudu čine lignje, škampi, hobotnica, file losos, tuna steak, lubin, orada, brancin i još mnogo toga.

Naravno, Barrique nudi i veliki broj vinskih etiketa domaćih i internacionalnih proizvođača.