Služite sa sladoledom
5

Karamel kolač od jabuka najbolja je zimska poslastica koju možete pripremiti svojim ukućanima

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Za savršenim karamel kolačem poludjet će svi oni koji ga ove zime budu probali. Ono što ga između ostalog čini savršenom poslasticom jeste što ima savršen okus i to što se služi sa sladoledom od vanilije.

Ono što će vam oduzeti najviše vremena je priprema karamela. Za njega će vam biti potrebno 200 g šečera, 200 ml slatkog vrhnja i kašičica ekstrakta vanilije.

Šećer stavite u šerpu i zagrijavajte ga dok se ne počne topiti. Šećer treba postići tamnozlatnu boju. Pazite da ne prepržite šećer kako ne bi bio gorak. U malo zagrijano slatko vrhnje ulijte karamelizirani šećer. Miješajte dok ne postane kremasto. Dodajte ekstrakt vanilije.

Potrebni sastojci za kolač:

karamel fil 3 jabuke srednje veličine (izrezane na taknke kriške) 3 kašike brašna 4 kašike šećera 4 kašike mlijeka vanilin šećer

2 jaja

Dekoracija:

Sladoled od vanilije

Način pripreme:

Tijesto za ovaj kolač pripremite uz pomoć četiri kašike brašna, četiri kašike šećera, četiri kašike mlijeka, vanilin šećera, praška za pecivo i dvoje jaja. Promiješajte kašikom.

U pleh ulijte karamel fil. Poredajte u krug na kriške izrezane jabuke. Zatim dodajte smjesu za tijesto.

Pecite 25 minuta na 180 stepeni.

Izrežite i dekorirajte kuglom sladoleda.