Savjeti za uspješno spajanje vina sa čokoladom
Pravilo 1: Vino bi trebalo da bude slatko, ako ne i mrvicu slađe od čokolade koju služite uz njega, inače bi okus brzo postao kiselkast. Kada spajate vina uz čokoladu, najbolji savjet je da udružite svjetlije čokolade nježnijeg okusa sa lakšim vinima, i što je jača čokolada to bi okus vina trebao da bude jači. Na primjer, gorka čokolada se obično slaže sa intenzivnim kalifornijskim Zinfandel vinom. Ako eksperimentišete sa nekoliko vrsta čokolade, počnite sa svjetlijom ili nježnom bijelom čokoladom i završite sa tamnom ili gorkom.
Savjeti za bijelu čokoladu
Bijela čokolada je obično mekša i masnijeg okusa i to je čini idealnom za konzumiranje uz šeri, Marcarini Moscato ili Orange Muscat (muškatel od naranče). Šeri i Moscato će pokupiti kremasti okus čokolade, a Orange Muscat sve voćne tonove.
Savjeti za mliječnu čokoladu
Pinot Noir ili lakši Merlot će se složiti sa mliječnom čokoladom, kremastom čokoladnom kremom ili čokoladnom tortom. Rizling, muškatel ili desertna vina dobro podržavaju blage mliječne čokolade.
Savjeti za tamnu čokoladu
Tamna ili gorka čokolada zahtjeva vino koje nudi zapečeni, pomalo gorki okus sa nagovještajem vlastitog čokoladnog okusa. Cabs i Zinfandels su poznati po slaganju sa tamnim čokoladama, koje rezultira u dosad neprevaziđenim okusnim kombinacijama. Cabernet Sauvignon će ispuniti sva vaša očekivanja glede slaganja okusa te se toplo preporučuje uz tamnu čokoladu.