Trikovi koje treba znati
22

Kako napraviti savršena tvrdo kuhana jaja i oguliti ih brzo i bez nereda

E. Lj.
Kuhanje jaja jedan je od najlakših kulinarskih zadataka, no većina ima problem s guljenjem. Ukoliko spadate u grupu onih kojima to ne polazi za rukom bez nereda i odstranjivanja većine bjelanca, pokušajte neki od ovih trikova.

Ukoliko želite savršena tvrdo kuhana jaja, stručnjaci savjetuju da ih, umjesto u kipućoj vodu u koju ste dodali malo ocata ili sode bikarbone, kuhate na pari. Sve što je potrebno je da u šerpu savite malo vode, stavite umetak za kuhanje na pari u lonac, u njega stavite jaja, poklopite i kuhate. Za savršena tvrdo kuhana jaja potrebno je 14 minuta, a nakon toga jaja stavite u hladnu vodu s komadićima leda kako biste zaustavili proces termičke obrade.

Stručnjaci tvrde da su jaja skuhana na ovaj način ukusnija i da se lakše gule. Osim toga, lakše se gule starija jaja pa izbjegavajte ona svježa.

Tvrdo kuhano jaje lako ćete oguliti ako ga stavite u teglu u koju ste prehodno ulili malo vode. Zatvorite teglu pa je snažno protresite. Za nekoliko sekundi ljuska jajeta bi trebala otpasti.

Osim toga, možete pokušati i trik s kašikom. Kucnite jaje od tvrdu podlogu da napravite pukotinu, a zatim pažljivo umetnite kašiku između ljuske i jajeta i rotirajućim pokretima odvajajte ljusku. Stručnjaci tvrde da je ovo jedan od najlakših načina guljenja jajeta uz koji nastaje minimalan nered.