Sočna poslastica
0

Kako najlakše izrezati ananas - kockice ili kolutići

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ananas se razlikuje od bilo kojeg drugog proizvoda u supermarketu i može biti izazov odabrati ga i pripremiti bez malo znanja. Uz nekoliko brzih savjeta, svježi ananas možete sasvim jednostavno izrezati te spremiti za jelo ili dalju upotrebu.

Svježi tropski, slatki ananas predstavlja pravu poslasticu, a posebno kada lijepo sazri te je plod je sočan i nježan. Slastan sam po sebi može se jesti bez dodataka, ali se može koristiti i u voćnim salatama, smoothiejima, koktelima, umacima, pomfritu i pecivima. Ponekad završi i na pizzi.

Dostupno je nekoliko različitih metoda za rezanje, ali jedna od najjednostavnijih je upravo ona standardna - rezanje na kockice:

Uklonite krunu - zgrabite i zavrnite krunu ili je nožem odsjecite. Možete je baciti ili iskoristiti za ukrašavanje.

Presijecite na pola - velikim kuharskim nožem narežite voće na pola - od vrha do dna.

Isjecite na četvrtine - narežite polovice na četiri dugačka četvrtinska dijela.

Kora i jezgro - uklonite gornji i donji kraj s četvrtine i odrežite žilavo središnje jezgro.

Uklonite koru - narežite svaku četvrtinu da napravite osam pravougaonika. Postavite ih na bok i nožem odrežite u dijelovima. Ponovite sa preostalim komadima. Nasjeckajte voće na bilo koju veličinu koju želite.

Još jedna metoda jeste rezanje na kolutiće, iako je malo više zahtjevna u odnosu na prvu, može se napraviti na sljedeći način:

Odrežite vrh i dno - kuharskim nožem odrežite krunu plus sam vrh ananasa. Odrežite donji kraj. Trebao bi uspravno stajati na dasci za rezanje.

Uklonite koru - zaobilazeći strane voća, odsjecite dijelove kore. Izrežite dovoljno duboko da uklonite tamne otiske na plodu koje ostavlja ljuska.

Kriške - oljušteni ananas položite na bok i narežite na kriške debljine 2,5 centimetra.

Jezgro - koristite okrugli rezač ili nož za rezanje da biste uklonili jezgru sa svake kriške, praveći oblik prstena.