Koristan recept
10

Kako iskoristiti mlijeko nakon isteka roka trajanja: Napravite sjevernoirski hljeb

Klix.ba
Foto: The Guardian
Foto: The Guardian
Kilolitri mlijeka bacaju se svakodnevno u našoj zemlji, kao i širom svijeta, i to zbog oznake o roku trajanja. Međutim, korisno je znati kako se mlijeko može iskoristiti i danima akon isteka roka trajanja.

Preporučeni rok trajanja garant je kako hrana neće promijeniti miris i okus do određenog datuma. To ne znači nužno kako je takva hrana za bacanje i nije u potpunosti sigurna za konzumiranje. Takav slučaj je i s mlijekom koje se itekako može iskoristiti nakon isteka roka trajanja.

S druge strane, hrana na kojoj piše "najbolje upotrijebiti do..." nakon tog datuma se može još neko vrijeme koristiti pod uvjetom da se pohranjuje u skladu s uputama navedenim na pakiranju i da pakiranje nije oštećeno.

Mlijeko kojem je istekao rok trajanja ne mora se piti, ali je odlično za kuhanje. Koristite ga kao zamjenu za jogurt, dodajte ga u kolače ili druga kuhanja. Ukoliko imate malo više vremena i volje, možete napraviti i sir.

Odličan recept u kojem možete iskoristiti mlijeko kojem je istekao rok je sjevernoirski hljeb. Ukiseljeno ili, kako bi mnogi kazali, pokvareno mlijeko je savršeno za pravljenje hljeba jer njegova prirodna kiselost u reakciji sa sodom bikarbonom pomaže u podizanju hljeba.

Zagrijte tepsiju srednje veličine. Izmiješajte 200 grama brašna, prstohvat soli, pola čajne kašike sode bikarbone i pospite sve to sa pahuljicama od morskih algi, ukoliko ih imate. U tu smjesu dodajte 100 mililitara mlijeka kojem je istekao rok trajanja. Tijesto dobro umijesite i razvucite po tepsiji. Potom još nepečeni hljeb isijecite na četiri dijela i pecite dok ne porumeni. Hljeb preokrenite tokom pečenja kako bi i druga strana porumenila. Tako pečen sjevernoirski hljeb možete servirati s maslinovim uljem ili puterom.

Ukoliko isti hljeb želite napraviti s mlijekom kojem nije istekao rok trajanja, kuhari savjetuju da u smjesu dodate dvije kašike sirćeta kako biste aktivirali sodu bikarbonu.