Promo
0

Kafa je jedan od nezaobilaznih dnevnih rituala

Sponzorirani članak
Običaji za praznike mogu biti različiti, ali zajedničko je to da kad imamo goste uvijek pitamo "Jeste li za kafu?".

Kava, kafa, kahva - gorki napitak crne boje koji se sve više pije u cijelom svijetu, predstavlja nezaobilazan ritual, naviku pa i potrebu.

Još otkako je 1453. godine stigla u Osmansko carstvo, kafa izaziva kontroverze. "Crna kraljica", kako je zovu, stigla je u Evropu tek u 17. vijeku. Kafa je jedna od onih stvari koje poželimo pomirisati i popiti čim se ujutro probudimo, sastavni je dio radnog i neradnog dana miliona ljudi u svijetu već stotinama godina. Nezaobilazna je u tradicijama svih naroda i kultura.

Običaji su različiti, ali kada gosti svrate u naše domove, bilo da se radi o ručku, večeri ili rođendanu, kafa se uvijek popije prije ili nakon objeda. Kafa je i danas društveni fenomen.

Često kažemo "Idemo na kafu" iako pijemo i nešto drugo. Kafa, dakle, nije samo napitak, nego i simbol druženja i jutarnjeg razbuđivanja. Kako su kafa i duhan skupa došli, tako se često i drže skupa. Malo koji pušač ne pije kafu, ali kafa je popularnija i svakako bolja za zdravlje.

Uz ispijanje kafe idu i razni običaji, primjerice u Bosni i Hercegovini gotovo uvijek se pije crna turska kafa bez mlijeka i šećera, ali ne skroz bez šećera – prvo se stavi kockica šećera u usta i onda se pije kafa, a šećer se otapa u ustima. Ako pijete kafu u Sarajevu, često ćete morati više puta zamoliti konobara za mlijeko koje daju u malim plastičnim pakovanjima – nekima malo, nekima previše.

Za one koji ne vole crnu tursku kafu postoji više alternativnih brzih rješenja, kao naprimjer 3 u 1 i Cappuccino, pa ko voli nek izvoli, a mi predlažemo jednu pravu Cafe Brazil koja se prošle godine istakala kao jedan od "must have" proizvoda koji dolaze iz BiH.