Jedete li je?

Kad se "vrati Šime" i donese frišku ribu: Priča o sardini kojoj ni konzerva nije granica

"Vratija se Šime" je pjesmica koja je obilježila generacije (Foto: Klix.ba/A. L.)
13.03.2023. u 12:00

Jedna od reklama koje su obilježile generacije i brojna djetinjstva je ona u kojoj se "vraća Šime", lik sa plave konzerve sa ribom. Iako se već odavno ne prikazuje na televiziji, mnogi je i danas pamte, a u fokusu te priče nalazi se sićušna, srebrnkasta riba sardina koja je prava riznica zdravlja.

Prema narodnoj etimologiji, ali i kako naslućuje njen naziv, sardina je dobila ime po Sardiniji, prelijepom italijanskom otoku oko kojeg su nekoć ribari navodno nailazili na jata ove vrste.

Riječ je o morskim ribama iz porodice haringi, Clupeidae, koja obuhvata pet različitih rodova i najmanje 21 vrstu njih. Imaju srebrnkastu krljušt, mekane kosti i jednu malu leđnu peraju. Tipična dužina im je do 23 centimetra.

Sardine plivaju u ogromnim jatima koja se mogu protezati i kilometrima, a nalaze se u gotovo svim dijelovima svijeta, uključujući Atlantski i Tihi okean, Sredozemno, Crno te Jadransko more. Skupljaju se na priobalnim i pučinskim područjima duž obale na dubinama do nekih 200 metara.

Mnogim morskim životinjama, ribama i pticama, one su ključna komponenta ishrane. Međutim, niskokalorične i prepune vitamina i minerala, svrstavaju se i u jednu od najzdravijih ljudskih namirnica. Smanjuju rizik od srčanih bolesti, doprinose razvoju fetusa, smanjuju upale, poboljšavaju zdravlje mozga i nervnog sistema te stvaraju osjećaj sitosti.

O njihovim najistaknutijim prednostima pročitajte i u nastavku:

Sardine kriju brojne prednosti (Ilustracija: Shutterstock)
Sardine kriju brojne prednosti (Ilustracija: Shutterstock)

Bogate su omega-3 kiselinama

Sardine su jedan od najboljih izvora omega-3, a već 4 do 5 komada njih pokriva više od 50 posto dnevnih potreba za ovim masnim kiselinama.

Omega-3 kiseline su od izrazite važnosti za zdravlje našeg srca, snižavanje visokih razina holesterola, ali i sposobnost tijela da se izbori sa upalama. One poboljšavaju funkcije mozga, smanjuju rizik od hroničnih bolesti te doprinose boljem raspoloženju, igrajući ulogu u prevenciji depresije i anksioznosti.

Poboljšavaju zdravlje kostiju

Kalcij je ključan za zdrave kosti i zdravlje srca, a kao i kod nas, on se kod sardina nalazi u njihovim kostima koje unosimo prilikom konzumiranja, budući da ih uopće nije potrebno čistiti. Ne brinite da će vam ove zapeti za grlo. Toliko su male i mekane da ih nećete ni primijetiti.

Inače, jedna konzerva sardina ima 27 posto dnevne vrijednosti kalcija, što je više od šolje mlijeka.

Izvor vitamina D

Kalcij nije jedini način kako sardine održavaju vaše kosti jakima i zdravima, one su također bogate vitaminom D koji je odgovoran za njegovu apsorpciju.

Vitamin D je vitalan za naše cjelokupno zdravlje. Može utjecati na naš imunološki sistem, zdravlje hormona, kao i zdravlje općenito. Mnogi ljudi pate od njegovog nedostatka, ali konzumiranje sardina definitivno može pozitivno utjecati na njegovu razinu u našem tijelu.

Povećavaju energiju i detoksiraju organizam

Osim pomenutih vitamina i minerala, sardine su odličan izvor i vitamina B12. Njegov nedostatak može dovesti do umora, nedostatka zraka i smanjenja energije, a najčešće se javlja kod starijih i odraslih osoba, onih sa želučanim problemima te vegeterijanaca i vegana.

Ova riba je, također, bogata i selenom koji je važan antioksidans. On se bori protiv slobodnih radikala, poboljšava funkcionalnost ćelija u tijelu, reguliše metabolizam, a naročito je bitan za detoksikaciju budući da djeluje umirujuće na probavne i endokrine organe, štitnjaču i jetru.

Osim što su ukusne, dobre su za zdravlje cjelokupnog organizma (Ilustracija: Shutterstock)
Osim što su ukusne, dobre su za zdravlje cjelokupnog organizma (Ilustracija: Shutterstock)

Osim što su ukusne i zdrave, sardine su i cjenovno prihvatljive, stoga gotovo da nema izgovora da ih ne uvrstimo na svoj jelovnik i nekoliko puta sedmično.

Prednosti zašto bi to trebali učiniti zaista su brojne, a već samo čitajući o tome poželimo otići i kupiti ih. No, kako svježa riba nije uvijek dostupna, a naročito su škakljive sardine - koje se lako kvare i rijetko kada imaju u ribarnicama - dostojna zamjena njima mogu biti one konzervirane, što je samo dokaz da im ni limenka ne predstavlja granicu. Proizvod koji bi odgovarao opisu idealne konzervirane sardine je definitivno Eva sardina.

Ukoliko se pitate zašto baš ona, odgovor se krije u njihovoj jednostavnosti. Naime, one dolaze bez konzervansa i aditiva, a u sebi sadrže isključivo tri sastojka - ribu, sol i ulje, što pomaže u očuvanju njihovog bogatog okusa, ali i svih potrebnih nutrijenata. To je i razlog zbog čega je ovaj brend, već generacijama, omiljeni među svim uzrastima.

Upravo tu dolazimo i do njihove famozne pjesmice "Vratija se Šime" za istu reklamu, koja je bila popularna prije nešto više od deceniju. Mnogima je ova melodija i danas ostala urezana u pamćenje, kada u trgovini ugledaju Evu, a gotovo da ne postoji osoba koja je nije bar jednom čula.

Šime je, inače, morž koji je zaštitno lice ovog brenda pa ćete ga tako pronaći na svakoj konzervi. Svojom pojavom uveseljava tržište još od 1948. godine, a povjerenje i vjernost potrošača opravdava na više od 20 tržišta diljem svijeta.

Kako kombinovati sardine sa ostalom hranom

Mnogi imaju predrasude o sardinama misleći kako njihov okus neće biti dobar, ali i kako se one ne mogu sa dosta toga kombinovati. No, to nije tačno.

Ukoliko ih pak nađete i kupite svježe, sardine možete napraviti same na mediteranski način sa bijelim lukom i začinskim biljem, ali ih i poslužiti sa žara ili pržene, kada će dobiti poseban, hrskav okus.

No, poslužit će vam i one konzervirane, a na internetu se nalaze brojni recepti kako ih možete pripremiti. Odlične su ako želite "mediteranski ugođaj", a slagati će se u salatama, kao i tjestenini, bez obzira pravite li je samo sa ovom ribom ili drugim povrćem, primjerice tikvicama.

Tjestenina sa sardinama jedno je od omiljenih jela na Sardiniji (Ilustracija: Shutterstock)
Tjestenina sa sardinama jedno je od omiljenih jela na Sardiniji (Ilustracija: Shutterstock)

Sardine su sjajan spoj i s paradajzom, bilo u salati, bruschettima ili tartu. S bruschettima ih možete kombinovati i uz maslinovo ulje, sir i masline ili, još jednostavnije, samo uz limun i sol, što može biti inspiracija i za "dalmatinski pjat".

Bruschette sa sardinama (Ilustracija: Shutterstock)
Bruschette sa sardinama (Ilustracija: Shutterstock)

Jedan od recepata je i onaj za ukusan namaz od ove ribe, koji možete jesti i sam, ali i kao prilog, a tu je i quiche (prhka slana pita) s ovom ribom.

Za kraj, treba znati da priču o sardinama neki povezuju i sa velikim francuskim vojskovođom Napoleonom Bonaparteom koji je, kako bi svojim vojnicima omogućio kvalitetnu hranu s dužim rokom trajanja, pokrenuo inicijativu za konzerviranjem ribe.

Smatra se da je upravo sardina prva konzervirana riba, što joj još više daje na značaju. Do tada, ona se čuvala u teglama, u marinadi.

Ovu, kako je nazivaju "zdravu hranu za siromašne ljude", mnogi zanemaruju ili zaboravljaju naspram svakodnevnih namirnica, no, sudeći po onome kakvo blago sardina krije u sebi, to je nešto što bi se svakako trebalo promijeniti.

87