Brza i jednostavna
12

Juha od bundeve sa kestenom i tahini pastom ugrijat će vas u hladnim zimskim noćima

Klix.ba
Foto: Jonathan Lovekin/Observer
Foto: Jonathan Lovekin/Observer
U hladnim zimskim noćima najbolja večera su tople i zdrave juhe s čijom pripremom se uvijek možete poigrati. Jedan od recepata koji preporučuju kuhari je juha od bundeve sa kestenom i začinima.

Priprema ove juhe je brza i jednostavna, a sve što vam je potrebno su bundeva, kuhani kesten, ruzmarin, sjemenke sezama i tahini pasta.

Ogulite i prepolovite budevu te jedan kilogram izrežite na velike komade. Potom bundevu stavite u šerpu sa jednim litrom vode u kojoj se prethodno kuhalo povrće, pokrijte poklopcem i ostavite da zavrije na pari otprilike deset minuta ili dok bundeva ne bude dovoljno mekana da se može pasirati.

Zatim smjesu istresite u blender i izmiksajte dok ne postane glatka, a potom vratite u šerpu.

Nakon toga možete pristupiti pripremi ostalih sastojaka.

Listove sa tri do četiri grančice ruzmarina sitno nasjeckajte, dovoljno da imate punu kašiku. Tri kašike sjemenki sezama zagrijte u tavi na umjerenoj toploti, dok ne dobiju zlatnu boju. Potom dodajte dvije kašike maslinovog ulja i nasjeckani ruzmarin. U ovu smjesu dodajte osam oguljenih i kuhanih kestena te sve zajedno kuhajte još minut ili dva.

Juhu od bundeve koju ste vratili u šerpu skuhajte gotovo do prokuhavanja, uz dodavanje začina po želji.

Nakon kuhanja, juhu sipajte u zdjelice, a u svaku posudu dodajte kašiku tahini paste (namaz od smrvljenog sezamovog sjemena) te kašiku smjese začina sa kestenom.

Ovako pripremljena juha od bundeve, ističu kulinarski stručnjaci, ugrijat će vaše goste i izmamiti njihove osmijehe.

Britanski kuhar Nigel Slater pojašnjava kako se za ovu juhu umjesto bundeve može koristiti i tikva. Njegov savjet jeste da se sa mlade tikve ne mora ni guliti kora, ukoliko nije oštra.