|

Juha od bundeve sa kestenom i tahini pastom ugrijat će vas u hladnim zimskim noćima

Juha od bundeve sa kestenom i tahini pastom ugrijat će vas u hladnim zimskim noćima
12
Klix.ba
30.1.2019. u 20:06
19
komentara
12

dijeljenja
Juha od bundeve sa kestenom i tahini pastom ugrijat će vas u hladnim zimskim noćima Foto: Jonathan Lovekin/Observer
U hladnim zimskim noćima najbolja večera su tople i zdrave juhe s čijom pripremom se uvijek možete poigrati. Jedan od recepata koji preporučuju kuhari je juha od bundeve sa kestenom i začinima.
Priprema ove juhe je brza i jednostavna, a sve što vam je potrebno su bundeva, kuhani kesten, ruzmarin, sjemenke sezama i tahini pasta.

Ogulite i prepolovite budevu te jedan kilogram izrežite na velike komade. Potom bundevu stavite u šerpu sa jednim litrom vode u kojoj se prethodno kuhalo povrće, pokrijte poklopcem i ostavite da zavrije na pari otprilike deset minuta ili dok bundeva ne bude dovoljno mekana da se može pasirati.

Zatim smjesu istresite u blender i izmiksajte dok ne postane glatka, a potom vratite u šerpu.

Nakon toga možete pristupiti pripremi ostalih sastojaka.

Listove sa tri do četiri grančice ruzmarina sitno nasjeckajte, dovoljno da imate punu kašiku. Tri kašike sjemenki sezama zagrijte u tavi na umjerenoj toploti, dok ne dobiju zlatnu boju. Potom dodajte dvije kašike maslinovog ulja i nasjeckani ruzmarin. U ovu smjesu dodajte osam oguljenih i kuhanih kestena te sve zajedno kuhajte još minut ili dva.

Juhu od bundeve koju ste vratili u šerpu skuhajte gotovo do prokuhavanja, uz dodavanje začina po želji.

Nakon kuhanja, juhu sipajte u zdjelice, a u svaku posudu dodajte kašiku tahini paste (namaz od smrvljenog sezamovog sjemena) te kašiku smjese začina sa kestenom.

Ovako pripremljena juha od bundeve, ističu kulinarski stručnjaci, ugrijat će vaše goste i izmamiti njihove osmijehe.

Britanski kuhar Nigel Slater pojašnjava kako se za ovu juhu umjesto bundeve može koristiti i tikva. Njegov savjet jeste da se sa mlade tikve ne mora ni guliti kora, ukoliko nije oštra.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...