Otkrio kako se hrani
114

Jelovnik Rogera Federera: Jede tjesteninu, voće s prelivom i ponekad vafle s džemom

Klix.ba
Roger Federer (Foto: AFP)
Roger Federer (Foto: AFP)
Roger Federer jedan je od najboljih sportista svih vremena, a tajna njegovog uspjeha da u 37. godini na vrhunskom nivou igra tenis i da se bori za mjesto najboljeg tenisera današnjice leži u pravilnoj ishrani.

Federer je u svojoj karijeri 20 Grand Slam titula, a miljenik je svakodnevne hrane i prije svakog meča pojede tanjir tjestenine s laganim umakom.

"Volim talijanske, japanske i indijske restorane. Zimi volim jesti fondi i raklet. Dva sata prije svakog meča pojedem tanjir tjestenine s laganim umakom. I ne radim to zato što sam dio nekakve kampanje za tjesteninu. Radim to već 20 godina", otkrio je švicarski teniser jelovnik kojim zadovoljava potrebe svog organizma.

Na početku dana uz obavezni cijeđeni sok od narandže i šolju kafe, počinje tanjirom žitarica i voća s prelivom jogurta. Nekad, kako kaže, za doručak jede vafle s džemom ili medom.

Federer za ručak najčešće jede tjesteninu, a međuobroci prije i tokom treninga su mu proteinske pločice i banana. Kada nije u trenažnom procesu, s porodicom najviše voli izaći u kvalitetan restoran. Švicarac je također otkrio da je smanjio unos životinjskog mesa te mliječnih proizvoda u odnosu na početak karijere, a kaže da ponekad u ograničenim količinama jede slatkiše.

Federer je na prvoj poziciji ATP liste proveo 308 nedjelja i jedini je igrač u historiji tenisa koji je toliko dugo bio na prvom mjestu, a tajnu uspjeha svakako da može pronaći u kvalitetnim obrocima i poznavanju svog tijela.