Zdravi proteinski brownie
81

Jednostavne čokoladne proteinske kocke koje ne trebate peći

Sirove, brze i bez glutena - zato je lako odlučiti se šta izabrati za zdravi desert ili užinu uz trening. Potrebno vam je samo šest sastojaka i 10 minuta.

U procesoru ili sjeckalici usitnite:

  • 100 g lješnjaka, pečenih,
  • 100 g oraha,
  • 30 g kakaa u prahu.

Pečeni lješnjak daje divnu aromu, a orasi sadrže omega-3 esencijalne masne kiseline. Kakao je bogat antioksidansima koji smanjuju štetne utjecaje slobodnih radikala, a dobar je izvor magnezija i željeza.

Za proteinski dodatak ubacite nešto od ili mješavinu jedne do dvije kašike konoplje u prahu ili sjemenke konoplje, spiruline ili vašeg najdražeg proteinskog praha, mace u prahu ili moringe.

Provrtite sjeckalicu da se sve izmiješa i onda smjesu izbacite iz aparata u zdjelu, a u mašini usitnite:

  • 150 g hurmi,
  • 80 g suhih smokvi.

Hurme su prirodni zaslađivač koji će vam dati energiju, dok istovremeno neće naškoditi kao rafinirani šećer. U hurmama ima pomalo kalija, željeza, kalcija, cinka i selena. Konoplja sadrži aminokiseline i vitamine, osim što su bogate proteinima kao i kikiriki puter.

Kada suho voće usitnite dodajte prethodnu suhu smjesu i 60 g kikiriki putera. Smjesu izmiksajte pa prebacite u četvrtasti kalup i ravnomjerno rasporedite pa čvrsto utisnite u dno. Možete spremiti u frižider da se rashladi sat ili dva, a možete i odmah izvaditi iz kalupa i izrezati na kockice. Ukrasite sjemenkama konoplje, kakaom u zrnu ili goji bobicama.

Na Instagram ili Facebook stranici bistro i prodavnice Zdravo možete pratiti novosti. Povežite se putem emaila [email protected] ili telefona 060 348 28 38. Na stranici www.zdravoizdravije.com možete pronaći jednostavne recepte kako biste nešto iz njihove ponude mogli lako napraviti i sami.