Pir je jedna od najstarijih žitarica, zapravo je poznat kao prapšenica, stara vrsta pšenice. Ima više bjelančevina, a manje kalorija od običnog pšeničnog brašna. Sadrži gluten, ali je lakše probavljiv u poređenju s drugim žitaricama. Stoga je pogodan za prehranu bolesnih, starijih i djece, ali ga osobe alergične, intolerantne na gluten i oboljele od celijakije ne smiju konzumirati.
Sadrži nezasićene masti, vitamin A, vitamin C, vitamine B skupine, minerale (kalcij, selen, kobalt, željezo, fosfor, magnezij, kalij i bakar) te biljna vlakna. Zbog svega navedenog, prema receptu Maki Makaron, upotrijebiti ga je najbolje za tijesto za pizzu u ovom jednostavnom receptu. A za nadjev isprobajte originalnu kombinaciju bijele pizze sa dinstanim gljivama.
PRIPREMA
-
Prvo pomiješajte kvasac s mlakom vodom i kokosovim šećerom. Ostavite sa strane da aktivira dok pripremite ostale potrebne sastojke.
-
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i začine. Potom dodajte vodu sa kvascem i kašiku ulja. Zamijesite tijesto.
-
Unutrašnje zidove premažite uljem pa vratite loptu tijesta u zdjelu. Prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se tijesto diže dva sata. A ulje će spriječiti da se zalijepi za zidove posude kako bude raslo.
-
Nakon dva sata tijesto je prozračno, mekano i ljepljivo. Uzmite polovinu i na radnoj površini kratko izmijesite koristeći se brašnom da spriječite lijepljenje. Isto uradite sa drugom polovinom. Ako tijesto razvučete tanko možete dobiti dvije pizza po mjeri velikog crnog pleha za rernu.
-
Razvucite tijesto na radnoj površini. Da vam se ne bio lijepilo, slobodno koristite koliko god brašna je potrebno. I nemojte pretanko ravući jer ga nećete moći prebaciti u pleh. Da bi tijesto bilo što tanje razvučeno postupak morate nastaviti direktno na plehu.
-
Na pleh stavite papir za pečenje. Malim valjkom ili staklenkom dodatno razvucite tijesto da postignete željeni oblik. Pomozite se i rukama. Što je tijesto tanje to će pizza biti prhkija i ukusnija.
-
Ravnomjerno premažite paradajz sos ili pavlaku od indijskih oraščića, pa dodajte povrće po izboru. Povrće izrežite što tanje ili sitnije da bi bilo brže pečeno. Dodatno začinite po želji.
-
Pecite 12-15 minuta u rerni zagrijanoj na 275 stepeni.
Svako voli drugačiju pizzu, zato priloge stavite po želji i ukusu. Ako nemate vremena za klasičnu pizzu sa paradajz sosom i povrćem onda isprobajte jednostavnu rustikalnu pizzu s pavlakom. Napravite foccaciu sa ružmarinom i maslinama ili ispecite tijesto bez ičega da imate zamijenu za hljeb.
-
U blenderu napravite pavlaku od indijskih oraščića. Luk narežite sitno a gljive na četvrtine. Prodinstajte ih u tavi pet minuta sa začinima. Tofu izrendajte a ostalo povće tanko izrežite.
-
Ravnomjerno premažite pavlaku po tijestu pa redom posložite nadjev. Pecite u rerni zagrijanoj na 275 C oko 12 do 15 minuta.
SASTOJCI
- 300 ml vode
- 1 kašikica kokosovog šećera
- 1 paketić / 7 g suhog kvasca
- 400 g pirovog integralnog brašna
- 1 kašika sitne himalajske soli
- 1 kašika sušenog origana
- 1 kašika djevičanskog maslinovog ulja
Nadjev za pizzu:
- Krema od indijskih oraščića
- 100 ml vode
- sok 1/4 limuna
- 100 g indijskih oraščića
- 1 kašikica sitne himalajske soli
- po želji bibera
- 1-2 česne bijelog luka
Povrće za dinstanje:
- 1 veća glavica ljubičastog luka
- 600 g zlatnih šampinjona
- 1/2 kašikice sitne himalajske soli
- po želji bibera
- 1 kašikica dimljene paprike u prahu
Dodaci:
- 1 crvena paprika roga
- 1 veći paradajz
- 150 g dimljenog tofua
- po želji maslina
Za serviranje:
- rukola