Uvrstite je u ishranu
26

Jedna namirnica može smanjiti rizik od dijabetesa

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Jogurt je proizvod dobiven fermentacijom ili vrenjem mlijeka uz pomoć specifičnih bakterija, a navodi se kao namirnica koja smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

Predstavlja izvrstan izvor kalcija i fosfora, minerala neophodnih za pravilan razvoj i rast kostiju i zubi. Sadrži i značajne količine vitamina B2, neophodnog za pravilno stanično disanje i dobivanje energije iz ugljikohidrata, masti i nekih aminokiselina.

Riboflavin je vitamin koji svojim djelovanjem pomaže i djelovanje ostala dva vitamina B-skupine: tiamina (vitamin B1) i piridoksamina (vitamina B6). Jogurt daje i vitamin B12, koji je uz ostalo neophodan za rast i razvoj stanica, za pravilno sazrijevanje crvenih krvnih zrnaca i za održavanje živčanog sustava.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) dozvolila je proizvođačima jogurta da navode kako ta namirnica može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

"Kako bismo osigurali da te tvrdnje ne dovode u zabludu, moraju biti popraćene odricanjem od odgovornosti ili drugim primjerenim jezikom, kako bi se potrošačima tačno prenijela razina naučnih dokaza koji podupiru tvrdnju", naveli su iz agencije.

U slučaju jogurta, prihvaćeno je da prema ograničenim naučnim dokazima, redovito jedenje jogurta, najmanje dvije šoljice (tri obroka) sedmično, može smanjiti rizik od bolesti koja pogađa oko 462 miliona ljudi širom svijeta.

FDA je na temelju dvije studije zaključio da je ta preporučena količina jogurta potrebna za postizanje navedenog učinka.