Samo svježe
39

Jabuke i paradajz pomažu oporavku pluća bivših pušača

Klix.ba
Konzumiranje paradajza i jabuka moglo bi pomoći u oporavku pluća bivših pušača. Istraživanje je pokazalo da odrasle osobe koje jedu dva paradajza i više od tri porcije jabuka dnevno imaju sporiji pad funkcije pluća u odnosu na osobe koje su rijetko konzumirale paradajz i jabuke.

Međutim, pozitivne učinke izaziva samo svježe voće i povrće, što znači da konzervirane i obrađene vrste nemaju željeni efekt.

Studija škole Johns Hopkins Bloomberg 2002. godine je procijenila ishranu i funkciju pluća više od 650 odraslih osoba, a zatim ponovila iste testove na istoj grupi sudionika 10 godina kasnije. Sudionici iz Njemačke, Norveške i Velike Britanije ispunili su upitnike o svojoj ishrani i ukupnom unosu hranjivih materija, kao i prolazu kroz spirometriju – postupak kojim se mjeri kapacitet pluća da uzimaju kisik. U obzir su uzimali dob, visinu, spol, indeks tjelesne mase, socio-ekonomski status i fizičku aktivnosti.

Rezultati objavljeni u časopisu European Respiratory Journal utvrdili su da je povezanost između ishrane i funkcije pluća još veća kod bivših pušača. Utvrđeno je da hranjive materije koje se nalaze u paradajzu i voću, posebno u jabukama, pomažu u oporavku oštećenja na pluća koja su uzrokovana pušenjem.