Gastro
33

Italijanska pizza više nije najbolja na svijetu

Klix.ba
Italijanska pizza do sada je važila za najbolju na svijetu. Pa, sve do sada. Zvanično, najbolja je australska pizza.

Na svjetskom takmičenju za najbolju pizzu na svijetu, održanom proteklog vikenda u Parmi u Italiji, nagrada za najbolju margheritu otišla je u ruke australskog pizza majstora Johnnyja Di Francesca, vlasnika restorana 400 Gradi u predgrađu Melbournea.

Tridesetšestogodišnji Di Francesco pobijedio je u jakoj konkurenciji od 600 takmičara iz 35 zemalja svijeta i osvojio nagradu Specialita Traditionale Garantita pizza.

Zahvaljujući tome što je pobijedio, njegov mali restoran preko noći je postao jako popularan.

"Reakcije su nevjerovatne. Nisam mislio da će se sve ovako desiti. Na takmičenje sam otišao kako bih radio ono što volim. Nisam ni slutio da će sve to dovesti do ovoga. Mnogi ljudi misle da je najlakše napraviti margheritu, ali to je jedna od najtežih pizza za pravljenje", kazao je Di Francesco za CNN, dodavši da nema namjeru povećati cijenu margherite u svom restoranu, a ona iznosi 19,30 dolara.

Istakao je da se kod drugih pizza začinima i dodacima može "prekriti" nešto kada se pogriješi, ali kod margherite je to nemoguće i u okusu se odmah osjeti ako nešto nije uredu.

Upravo zbog toga je na takmičenju bilo dozvoljeno na vrh pizze staviti samo oguljene rajčice, određene vrste mozzarella sira, češnjak, maslinovo ulje, sol i svježi bosiljak.