Drugačiji recept
19

Isprobajte ukusnu pizzu koja je gotova za samo 20 minuta

A. B.
Foto: GQ Magazin
Foto: GQ Magazin
Vrućoj pizzi je inače teško odoljeti još pogotovo kada je riječ o domaćem receptu. Iako mnogi recepti preporučuju da tijesto za pizzu treba stojati bar nekoliko sati, ali nemaju svi želje čekati toliko, tako da za recept koji vam donosimo u nastavku, vam neće trebati toliko vremena jer će to ukusno jelo biti gotovo za 20 minuta.

GQ Magazin piše da je kod pizze olakšavajuća okolnost to što kada je pravite kući možete staviti na nju sve sastojke koje imate, a i kombinovati one koje najviše volite jesti. U ovom receptu riječ je o varijaciji na temu klasične margarite.

Na nju idu mocarela i svježi bosiljak, ali kao dopuna tome u bazu idu čili i jalapeno paprike, dok se odozgo stavljaju sušene gljive i parmetan zbog dodatne arome.

Za pripremu ove pizze trebat će vam:

Za tijesto:

225 grama brašna pomiješanog s praškom za pecivo

1 čajna kašika soli

3 supene kašike maslinovog ulja

7 kašika vode

Za sos:

1 veća glavica crnog luka (isjeckana)

2 čajne kašike maslinovog ulja

1 veće čehno bijelog luka

300 grama paradajza iz konzerve (pelat)

1 čajna kašika soli

Pola čajne kašike bibera

Pola čajne kašike tucane paprike

1 supena kašika narendanog parmezana

15 grama sjeckanih jalapeno papričica

10 grama sušenih gljiva

Za nadjev:

100 grama sjeckane mocarele

Šaka svježih listova bosiljka

Način pripreme:

U šerpu srednje veličine sipajte ulje i sjeckani crni luk, stavite na srednju jačinu vatre i dobro promiješajte. Nakon nekoliko minuta dodajte so i narendani ili izgnječeni bijeli luk.

Sačekajte da luk dobije blago smeđu boju, pa dodajte paradajz, tucanu papriku i jalapeno papričicu. Može i bez ovih dodataka, ali oni su samo jedan novi sloj ukusa. Nastavite miješati i polako reducirajte sos na srednjoj vatri.

U posudu dodajte brašno i so i napravite šupljinu nalik malom bunaru u sredini. U nju sipajte ulje i vodu i dobro pomiješajte. Mijesite tijesto minutu ili dvije dok postane potpuno glatko. Razvijte ga tako da potpuno obloži manju tepsiju ili tavu koja može ići i u rernu. Ne brinite ako je tijesto tanko, pošto u sebi sadrži prašak za pecivo, narast će tokom pečenja. Dodajte kašiku maslinovog ulja u posudu gdje će biti pizza i malo zagrijte prije nego što dodate tijesto i ostavite ga na osam minuta.

Sos bi trebalo da je reduciran do sada, dodajte mu sjeckane jalapeno papričice, sušene gljive i narendajte parmezan. Dobro promiješajte i držite na vatri još jednu minutu pre sklanjanja.

Pažljivo okrenite tijesto na drugu stranu kako bi dobilo boju, a potom ga ponovo okrenite na prvu stranu. Dodajte reducirani sos, komade mocarele i stavite u rernu na nekoliko minuta da bi se sir istopio. Nakon toga, dodajte dosta bosiljka i to je to, pizza je spremna.