GQ Magazin piše da je kod pizze olakšavajuća okolnost to što kada je pravite kući možete staviti na nju sve sastojke koje imate, a i kombinovati one koje najviše volite jesti. U ovom receptu riječ je o varijaciji na temu klasične margarite.
Na nju idu mocarela i svježi bosiljak, ali kao dopuna tome u bazu idu čili i jalapeno paprike, dok se odozgo stavljaju sušene gljive i parmetan zbog dodatne arome.
Za pripremu ove pizze trebat će vam:
Za tijesto:
225 grama brašna pomiješanog s praškom za pecivo
1 čajna kašika soli
3 supene kašike maslinovog ulja
7 kašika vode
Za sos:
1 veća glavica crnog luka (isjeckana)
2 čajne kašike maslinovog ulja
1 veće čehno bijelog luka
300 grama paradajza iz konzerve (pelat)
1 čajna kašika soli
Pola čajne kašike bibera
Pola čajne kašike tucane paprike
1 supena kašika narendanog parmezana
15 grama sjeckanih jalapeno papričica
10 grama sušenih gljiva
Za nadjev:
100 grama sjeckane mocarele
Šaka svježih listova bosiljka
Način pripreme:
U šerpu srednje veličine sipajte ulje i sjeckani crni luk, stavite na srednju jačinu vatre i dobro promiješajte. Nakon nekoliko minuta dodajte so i narendani ili izgnječeni bijeli luk.
Sačekajte da luk dobije blago smeđu boju, pa dodajte paradajz, tucanu papriku i jalapeno papričicu. Može i bez ovih dodataka, ali oni su samo jedan novi sloj ukusa. Nastavite miješati i polako reducirajte sos na srednjoj vatri.
U posudu dodajte brašno i so i napravite šupljinu nalik malom bunaru u sredini. U nju sipajte ulje i vodu i dobro pomiješajte. Mijesite tijesto minutu ili dvije dok postane potpuno glatko. Razvijte ga tako da potpuno obloži manju tepsiju ili tavu koja može ići i u rernu. Ne brinite ako je tijesto tanko, pošto u sebi sadrži prašak za pecivo, narast će tokom pečenja. Dodajte kašiku maslinovog ulja u posudu gdje će biti pizza i malo zagrijte prije nego što dodate tijesto i ostavite ga na osam minuta.
Sos bi trebalo da je reduciran do sada, dodajte mu sjeckane jalapeno papričice, sušene gljive i narendajte parmezan. Dobro promiješajte i držite na vatri još jednu minutu pre sklanjanja.
Pažljivo okrenite tijesto na drugu stranu kako bi dobilo boju, a potom ga ponovo okrenite na prvu stranu. Dodajte reducirani sos, komade mocarele i stavite u rernu na nekoliko minuta da bi se sir istopio. Nakon toga, dodajte dosta bosiljka i to je to, pizza je spremna.