Novitet u Sunnylandu
13

Indijski kuhar Imran Usman Rawal: Orijentalna kuhinja je tajni sastojak koji je nedostajao Sarajevu

Piše: Lejla Kajić
Fotografija: Sunnyland
Imran Usman Rawal (Foto: I. Š./Klix.ba)
Indijski kuhar Imran Usman Rawal je iz Mumbaija došao u Sarajevo gdje će na našoj poznatoj planini Trebević pripremati ukusna jela orijentalne kuhinje. Imran je od juna prošle godine stalni gost Sarajeva i možete ga pronaći u restoranu Oxygen u Sunnylandu.

Imran Usman Rawal je rođen u Mumbaiju u Indiji. Prije dolaska na Trebević radio je u Indiji i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odakle je i došao u Sarajevu radeći u jednom od vodećih svjetskih lanaca hotela.

Kuhanje mu je bila prva ljubav još od malih nogu, a prva znanja i iskustva je počeo usvajati od porodice koja se tradicionalno bavi kuhanjem.

"Najdraži alat u kuhinji mi je wok-tava, a najviše volim pripremati kineska i arapska jela", kaže Imran i dodaje da se ovim poslom bavi već deset godina.

Bogata orijentalna kuhinja u Sunnylandu

Imran je od juna ove godine preuzeo posao jednog od glavnih kuhara u Sunnylandu te će za sve posjetioce pripremati jela orijentalne kuhinje. Ideju za dolazak u Sarajevo mu je predložio prijatelj, kazavši mu da je Sarajevo grad koji zaslužuje probati unikatnu orijentalnu kuhinju.

"Pravit ću supe od leće, piletinu s puterom, piletinu sa ananasom, ribu sa čilijem i mnoga druga jela", kaže Imran.

Završio je brojne kurseve o pripremi različitih jela te je spreman svoj talent pokazati posjetiteljima Sunnylanda.

"Učio sam o tome kako treba pripremati zdravu hranu te koliko je bitno obratiti pažnju na korištenje odabranih namirnica", naglasio je.

Osim što s posjetiteljima sarajevske planine svakodnevno dijeli recepte orijentalne kuhinje, Imran je također naučio praviti bosanska jela te ističe da je oduševljen našom hranom.

Imran je sa čitateljima portala Klix.ba podijelio tajnu kako pravi dva najpopularnija jela orijentalne kuhinje.

Piletina s ananasom se priprema tako što se pileći fileti isjeckaju na kockice te se mariniraju u jajima, brašnu, soli i bijelom luku dva sata prije nego se iskoriste za jelo, a marinada se stavi u zamrzivač. Nakon što se piletina odledi doda se sos od ananasa, zbog kojeg će okus biti sladak.

"Ovo je tradicionalno kinesko jelo te je zbog toga slatko. Preporučio bih ga svima upravo zato što nije ljuto te je samim tim ukusno za sve uzraste", kaže Imran.

Tikka piletina je jedno od najtraženijih jela

Posjetiteljima često servira tikka piletinu koju je također vrlo jednostavno napraviti.

"Ovo je vrlo popularno indijsko jelo te se ovdje pileći fileti također mariniraju i režu na kockice prije korištenja. Mariniraju se minimalno tri sata, a zatim se marinada zamrzne. Dodaju se bijeli luk, čili i đumbir. Nakon mariniranja se piletina odledi te ju je tada potrebno ispržiti. Piletinu prepržim sa malo paprike i malo crvenog luka. Okus će biti ljutkast, zbog čega je ovo jedno od najpopularnijih jela u Indiji", rekao je Imran dodavši da je za pripremu ovog jela bez mariniranja potrebno samo 20 minuta.

"Najtraženija jela u Sunnylandu su tikka piletina, piletina s puterom, tandoori piletina, manchurian piletina, supa od leće, wok...", kaže Imran te dodaje da se sve više ljudi zanima za orijentalnu kuhinju jer je drugačija i predstavlja nešto novo na našim prostorima.

U restoranu Oxygen ćete imati priliku probati neke od mnogobrojnih delicija i slastica koje pripremaju vrhunski majstori kuhinje, a sve to po vrlo pristupačnim cijenama.