Lanac iz Prištine
91

Hit Proper Pizza stigla u Sarajevo: Prvo se pojedu krajevi, a tek onda sredina

Proper Pizza je novo mjestu u Sarajevu (Foto: D. S./Klix.ba)
Proper Pizza je novo mjestu u Sarajevu (Foto: D. S./Klix.ba)
Sarajevo je postalo bogatije za novo mjesto na kojem možete pojesti jedno od najpopularnijih jela na svijetu - pizzu. Ovoga puta, umjesto iz Italije, posebna receptura stiže nam ravno iz Prištine, a krije se u objektu Proper Pizze smještenom u "gladnoj" ulici na Čobaniji. Evo po čemu je posebna.

Pizza je popularno jelo u svijetu, prije svega zbog jeftinih i lako dostupnih osnovnih sastojaka te jednostavnog načina pripreme. Iako je danas možemo pojesti na gotovo svakom uglu, to ne znači da nisu dobro došla nova mjesta na kojima to možemo učiniti, a naročito ako nam ona mogu ponuditi ukus kojem ćemo se rado vraćati.

Činjenica da su korijeni ovog specijaliteta iz Italije je nezamariva, no sada smo se uvjerili u to da se ukusna pizza može napraviti i van ove zemlje. Povjerenje je opravdala Propper Pizza, lanac koji je svoju 59. poslovnicu odlučio otvoriti upravo u glavnom gradu BiH.

Proper Pizza otvorila se na Čobaniji u
Proper Pizza otvorila se na Čobaniji u "gladnoj" ulici (Foto: D. S./Klix.ba)

Proper Pizza je zapravo "rođena" u Prištini, a sa svojim poslovanjem započela je prije 15-tak godina. Do danas, otvorili su mnoge poslovnice u Albaniji i na Kosovu, ali i Crnoj Gori, Srbiji, Švicarskoj, Chicagu, Novom Zelandu, čak i Kuvajtu, dok planiraju otvorenje i u njujorškom Bronxu.

Kao lanac koji je najpopularniji na domaćem terenu, sreću su sada odlučili okušati i u našoj zemlji, gdje tvrde da kuhinja dosta sliči njihovoj.

Prvu poslovnicu u BiH otvorili su prošle sedmice na Čobaniji u poznatoj ulici sa nizom objekata koji nude različite vrste brze hrane - od donera, hamburgera, palačinaka, sushija... Ipak, cijelom nizu nedostajala je jedna pizzerija.

Ono što je posebno kod ovog objekta, za razliku od ostalih u ovoj ulici, je to što u njemu zapravo imate gdje sjesti i jesti. A, iako to ne praktikuju u svojim ostalim pizzerijama, Proper Pizza je u svojoj ponudi u Sarajevu odlučili uvrstiti i pizzu na komad, što je idealno za one koji žele usput nešto prigristi.

No, hajmo sada malo o samoj pizzi.

Macho pizza jedna je od najpopularnijih
Macho pizza jedna je od najpopularnijih

Proper Pizza u ponudi ima nekih dvadesetak vrsta pizze, koje dolaze u veličinama raspoređenim od one mini (20 cm) pa do jumbo (60 cm) verzije. Najpopularnije su Macho - pizza sa komadićima piletine, koja je favorit u Albaniji i Proper - sa suhim mesom i sudžukom, koja je favorit na Kosovu.

Međutim, najinteresantnija stvar, ali i ona koja Proper Pizzi daje unikatan ukus je zapravo kora od sezama. Ukoliko ste od onih koji su krajeve ovog specijaliteta ostavljali sa strane tanjira, uživajući samo u sredini pizze, to bi se ovim kulinarskim "trikom" sada moglo promijeniti.

Proper Pizza posebna je zbog kore od susama, nemoguće je da je ne pojedete
Proper Pizza posebna je zbog kore od susama, nemoguće je da je ne pojedete

Tijesto pizze je tanko, kod pripreme se koriste domaći bh. sastojci, koji se u ovoj kombinaciji ujedno i tope u ustima, a imat ćete priliku uživati i u nešto drugačijim sosevima, po čemu je ovaj lanac također prepoznatljiv.

Po samom otvorenju, pizzeriju je "preplavio" posao, a čak i tokom radnog dana, kada smo je i sami posjetili, čekalo se u redu kako bi se isprobali novi ukusi.

"Svi kažu da je Proper pizza posebna. Ona nije tipična, napolitanska i definitivno ima drugačiji ukus od pizza u gradu. Kod nas obično svi prvo uzmu krajeve, a tek onda navale na sredinu", ponosno nam kaže Erolld Belegu, pa dodaje:

Proper Pizza (Foto: D. S./Klix.ba)
Proper Pizza (Foto: D. S./Klix.ba)

"Naše pizze se jedu prstima, bez pribora. U restoranu imamo samo par setova escajga, ako ga neko baš traži. Ne upotrebljavamo ni tanjir, već pizzu služimo na dasci", rekao je Belegu.

Franšiza Proper Pizze namjerava se širiti po cijeloj Bosni i Hercegovini, a ovim su samo načeli svoju ideju. Trenutno, ponuda pizzerije dostupna je i putem aplikacije Korpa, a vlasnici su najavili kako bi objekat na Čobaniji uskoro trebao raditi 24 sata, što je idealno za one koji se vole malo duže zadržati u gradu.

Čini se kako je u domovini svjetskih pop pjevačica Due Lipe i Rite Ore, rođena još jedna zvijezda, a ako vam je ponestalo ideja šta pojesti za ručak, večeru ili užinu, mislimo da od "prave" (engl. Proper) pizze, dalje ne trebate tražiti.