Gastro
0

Hatidža Džombić-Mahmutović, šefica kuhinje poznatog restorana u Italiji: Bitno je jesti zdravo

Piše: T. Sekulić
Hatidža Džombić-Mahmutović
Hatidža Džombić-Mahmutović
Hatidža Džombić-Mahmutović je šefica kuhinje poznatog restorana Villa Castagnoli u Firenci. Kulinarstvo je njena velika ljubav i iako je njen posao jako naporan, tvrdi da uživa u tome te je sretna i ispunjena kada njeni gosti i prijatelji odlaze zadovoljni i punog stomaka. Svoje recepte za jela koja su probale i brojne slavne osobe, nesebično dijeli sa svima te je nedavno objavila i knjigu.

Hatidža je iz Gradačca, ali svoje rodno mjesto je napustila nakon rata i otišla u Istru, odakle se kasnije zaputila u Italiju gdje živi već 20 godina.

Kako je istakla, talijanska kuhinja ju je uvijek privlačila zbog svoje jednostavnosti, zdravih navika i sve veće popularnosti u svijetu.

"Mislim da svaki čovjek posjeduje određeni kulinarski talent, jer to je urođeni instinkt za preživljavanje kojeg svi mi imamo u genima, a daljnji tok života nas usmjeri u raznim pravcima. Naravno svaki čovjek se usmjeri prema onom što ga više zanima ili privlači, a eto moj životni tok je išao u pravcu kulinarstva, a vještina je došla praksom", kazala je Džombić-Mahmutović, koja je radila kao kao asistent kod čuvene Lorenze de Medici u školi kuhanja, a svoje znanje usavršavala u Americi.

I poznati vole Hatidžinu hranu

Villa Castagnoli je jedno od omiljenih mjesta za odmor poznatih svjetskih ličnost. Hranu im priprema Hatidža Džombić-Mahmutović, a oni bivaju naprosto oduševljeni.

"Pripremam sve vrste jela i nikada se ne ograničavam na jela jednog podneblja, nego uvijek biram ono što je najbolje u datom periodu, što se priprema sa sezonskim namirnicama koje mogu ubrati u mom vrtu ili kupiti u lokalnim trgovinama. Ako malo pažljivije promatramo tipična jela iz raznih krajeva svijeta nije teško primijetiti da su u biti svi pripremljeni sa istim vrstama namirnica samo na različite načine, tako da mi nije uopšte teško u italiji pripremiti američko ili bosansko jelo", istakla je Hatidža za Klix.ba.

Navela je da iako su mnoge poznate ličnosti jele njenu hranu, među kojima i David Gilmour, pjevač grupe Pink Floyd i glumica Linda Gray, ona tome ne pridaje neku posebni važnost.

"Za mene svaki gost je jednako bitan, bilo da se radi o poznatima ili potpuno anonimnim osobama, jer želja mi je da svaki gost bude zadovoljan. Naši klijenti su uglavnom osobe koje žele da jedu zdravu, sezonsku i laganu hranu, a sve drugo je manje važno. Naravno svi vole da probaju nešto novo, nešto što nemaju priliku kušati na drugim mjestima, tako da je krajnji ishod uvijek pozitivan i vrlo dobar. Uvijek se dešava kada se vrate nakon godinu dvije ili pet da da me pitaju za određena jela koja su prije probali i koja su im ostala u dobrom sjećanju, a to je za mene najveći kompliment", kazala je kuharica iz BiH.

Zdravlje je najskuplje i najdragocjenije

Dodala je da, kada je riječ o hrani, ne gleda da li je jelo tradicionalno ili moderno, već pazi da je što zdravije.

"Veliki sam protivnik brze hrane, jer je veoma nezdrava tako da ne bih nikada mogla pomisliti da je nekome preporučim bez obzira na cijene, jer mislim da je zdravlje najskuplje i najdragocjenije", kazala je.

Nedavno je objavila knjigu "Moj kuhar - Moderna kulinarska umjetnost" sa receptima.

"Recepti su podijeljeni u pet poglavlja: predjela, prvi tanjiri, glavna jela , prilozi i slatka jela. Svako poglavlje ima po 20 recepata, a uglavnom su to jednostavni i brzi recepti prilagođeni današnjem ubrzanom ritmu života, a naravno svako poglavlje ima i nekoliko malo kompikovanijih jela za svečanije prilike. Svaki recept je popraćen slikom i detaljnim objašnjenjima za pripremu. Sve potrebne namirnice su dostupne na našem tržištu jer je to upravo knjiga namijenjena našim ljudima sa receptima različitim od onog što svakodnevno jedu", kazala je dodavši da se knjiga može kupiti u svim knjižarama Univerzal Prometa zatim u knjižarama Šahinpašić, Fasel i Muminović.

Rolada sa sirom
Rolada sa sirom

Sa čitateljima portala Klix.ba odlučila je podijeliti jedan recept.

Rolada sa sirom

Sastojci: 6 jaja, 1 dl slatke pavlake, 50g brašna, 300g mekanog sira za namaz, peršun, 1 crvena ljuta paprika, malo margarina i ulja za pečenje, so i ljuta mljevena paprika.

Priprema: Izmutite jedno jaje sa brašnom, dodajte ostalih 5 jaja, so, mljevenu papriku i slatku pavlaku i kratko mutite sa drvenom kašikom tek toliko da se pomiješaju žumanca i bjelanca. U većoj tavi zagrijte margarin i ulje, izlijte smjesu od jaja, poklopite sa većim ravnim poklopcem i pustite da se peče nekoliko minuta.

Čvrsto stisnite jednom rukom poklopac, a drugom tavu, pažljivo okrenite sve skupa tako da vam omlet padne na poklopac, uz pomoć drvene kašike vratite omlet u tavu i pustite 30 sekundi da se zapeče i sa druge strane.

Stavite omlet na aluminijsku foliju, savijte u rolnu i pustite da se ohladi. Izgnječite sir, dodajte sitno isjeckani peršin i crvenu papriku, po potrebi malo posolite. Polako odmotajte ohlađen omlet, premažite sa sirom, ponovo zamotajte i ostavite da odstoji nekoliko sati u frižideru. Isijecite na kriške debljine 1 cm, pospite sa sjeckanim peršunom i poslužite uz dodatak umaka od bosiljka sa malo maslinovog ulja.